Снимка: архив, Reuters
fallback

Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100 година, ако нищо не бъде направено за намаляване на парниковите газове, отговорни за глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Около четирите хиляди ледника в Алпите, които доставят вода на милиони хора, са застрашени от парниковите емисии. С помощта на климатични модели и измервания швейцарски учени са проследили еволюцията на ледниците при различни сценарии на затопляне.

Ако до няколко години парниковите емисии достигнат своя пик и започнат да намаляват до 2100 година, една трета от ледниците ще се запази. Но при сегашния темп ледниците почти ще изчезнат, предупреждава научната публикация, предаде БТА.

"В песимистичния сценарий, в Алпите почти няма да има ледници през 2100 година, като ще останат само няколко отделни участъка на голяма височина, които представляват 50% или по-малко от сегашния ледников обем," обясни един от авторите на публикацията - каза Матиас Хус от Федералния технологичен институт в Цюрих. Каквито и усилия да се полагат за намаляване на емисиите, поне половината от ледниците в Алпите ще изчезнат.

"Ледникът е резервоар. Един ледник в добро състояние се топи през лятото и увеличава размерите си през зимата. По този начин, когато хората имат най-голяма нужда от вода, те я получават от ледниците", каза Хари Зеколари от Технологичния университет в Делфт, Холандия.

"Ако ледниците изчезнат, губим тези резервоари. В Алпите това може да е преодолимо, на в Андите и Хималаите милиарди хора наистина разчитат на тази вода", каза Зеколари. той подчерта също опасността от наводнения и свлачища, и последиците за туризма.

Ледниците в Алпите съдържат около 100 км3 лед, равно на 400 милиона олимпийски басейна вода. Но не само ледниците ще се стопят.
В друга публикация в сп. "Нейчър" се изчислява, че от 30 години топенето на ледниците по целия свят се е ускорило.

От 1991 до 2016 година ледниците са загубили 9 000 милиарда тона лед, което е повдигнало морското нивото с 2,7 см. Това са ледници в Аляска, Патагония, Арктика, които са по-големи от алпийските.

"В световен план всяка година се губи около три пъти обема на ледниците в Алпите", коментира ледникологът Еманюел Тибер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Това, ако не се случи как ще компенсират хората за измисленто глобално затопляне? Преди 20 години лъгаха(Ал Гор), че след нивото на океана щяло да се вдигне 10 метра нищо такова не се е случило.

23

Анонимен

преди 5 години

През 2100 я камилата, я камиларя. Никой от нас няма да види каква е ще е истината тогава.

22

Анонимен

преди 5 години

Ей добре, че са родните капацитети в коментарите, че да разберем и ние истината за света...

fallback