Снимка: Reuters

Битката за Триполи се засили, след като военното настъпление на либийския командир Халифа Хафтар към града доведе до 21 убити и почти 90 ранени, а международните призиви за успокояване на обстановката бяха пренебрегнати, пише британският в. "Гардиън".

С приближаването на боевете към столицата ООН отправи призив за временно прекратяване на огъня, което да позволи да бъдат евакуирани пострадалите.

Информацията за броя на жертвите беше оповестена от подкрепяното от ООН либийско правителство и потвърдена от болници в столицата. Данните предполагат, че надеждите на Хафтар за бързо рухване на отбраната на правителството в Триполи са разбити. Той обаче изглежда възнамерява да продължи напред с решителна битка, която ще застраши шансовете за подкрепяно от ООН помирение между силите в източната и западната част на Либия.

Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар, поддържана от Обединените арабски емирства, осъществява настъпление към столицата в опит да свали правителството на националното съгласие. Битката е белязана от напълно противоположни твърдения - ЛНА каза, че силите, отбраняващи Триполи, се предават, а говорител на подкрепящите правителството в столицата войски обяви контраофанзива срещу армията на Хафтар, отбелязва изданието.

Още по темата

За първи път бяха чути призиви за санкции срещу Хафтар. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще се опита да организира обединен фронт на среща на съвета по общи въпроси на общността днес. Между Франция и Италия от месеци тлее напрежение заради степента на подкрепа на френския президент Еманюел Макрон за Хафтар в миналото.

Надеждите за примирие почиват на това Западът да окаже решителен натиск върху международните поддръжници на Хафтар, главно Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ, които да му наредят да отстъпи.

Министър-председателят на правителството в Триполи Файез Сарадж е изправен пред избора или да се стреми да защитава столицата и да чака Хафтар да се оттегли под международен дипломатически натиск, или да предприеме свое настъпление, с което да изостри конфликта и евентуално да загуби международна подкрепа. Надеждите на Хафтар, че разнородните групировки в Триполи ще дезертират при него, засега не се оправдават, коментира "Гардиън".

САЩ изтеглиха своите войски от Триполи след избухването на битката между съперническите либийски фракции, посочва американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Африканското командване на американската армия каза, че мисията на военния контингент в Либия е включвала оказване на подкрепа за дипломатически усилия и дейности за борба с тероризма.

Държавният департамент на САЩ, който по-рано се присъедини към призива на няколко държави за сдържаност и от двете страни в конфликта, промени позицията си и настоя Хафтар да се оттегли.

Генералът вече има известен контрол върху по-голямата част от Източна Либия и важни райони в южната пустиня. Неговото настъпление към Триполи силно го доближава до това да изпълни своето отдавнашно обещание отново да обедини Либия. Някои анализатори обаче казват, че ако не постигне бърза победа, той може да бъде принуден да направи унизително отстъпление.

Настъплението на неговите сили към Триполи води до събирането на нова коалиция, която има за цел да го спре. Според анализатори следващата фаза от битката може да зависи от това дали тази коалиция, включваща различни въоръжени формирования, ще остане единна или някои от участниците в нея ще се договорят с Хафтар, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase