Снимка: Reuters

Призивите на международните посредници да бъде спряна горещата фаза на либийския конфликт, избухнал с нова сила в края на миналата седмица, не се увенчаха с успех. Противниците задействаха бойната си авиация, констатира "Комерсант".

Вестникът припомня началото на "решаващата битка за столицата Триполи", където заседава признатото от международната общност правителство на националното съгласие на Файез Сарадж. Вчера неговите военновъздушни сили размениха удари с авиацията на Либийската национална армия на Халифа Хафтар, напредваща към Триполи.

Сарадж се закани, че Хафтар "ще срещне сила и твърдост" и ще бъде арестуван. В отговор самолети на Хафтар бомбардираха столично предградие.

Приближени на командира на източнолибийските сили заявиха, че правителствената контраофанзива "Вулкан на гнева" се е провалила - според тях силите на Хафтар атакуват предградията на Триполи, посочва изданието, цитирано от БТА.

Въпросът е дали Сарадж и Хафтар ще се споразумеят или ще воюват до победа, коментира пред "Новая газета" Алексей Малашенко, ориенталист и арабист.

Събитията в Либия от януари и февруари говорят според него за "известно равенство" между страните. "Самият Хафтар бе готов да преговаря. Планирана бе някаква общонационална конференция, където по принцип се очакваше страните да постигнат консенсус, но в един момент Хафтар се почувства силен. Армията му наистина е добре организирана, доста свястно въоръжена, включително с руски оръжия. Той има боен опит, спечелил е няколко важни победи над терористите и екстремистите. И преди седмица-две усети, че е дошло време да щурмува и превземе Триполи, без да се договаря със Сарадж", казва аналитикът.

Ако съдим по новините, Хафтар вече води битки на летището, сиреч фактически е влязъл в Триполи. Кой ще му окаже съпротива? Да, там има сили, верни на правителството на Сарадж, но има и неформални военни части. Ако хората се разбягат - включително групировките, определяни като радикални, екстремистки, Хафтар естествено ще превземе града, разсъждава експертът.

Още по темата

"Русия естествено подкрепя Хафтар в този конфликт. Независимо че е прекарал 20 години в Америка, той знае руски, има чудесни връзки в страната, добри отношения лично с (руския министър на отбраната Сергей) Шойгу, ние му даваме оръжия, включително (противовъздушни ракетни) комплекси С-300. Колкото до Сарадж, той е по-близък с Европа и САЩ. Но има и друг момент: Русия постоянно изтъкваше необходимостта от преговори. Позицията на Москва е "прохафтаровска", но при все това и двойствена. Защото ако Хафтар внезапно изгуби (това е Либия, там може да стане какво ли не), това ще означава проблеми за Русия", добавя Малашенко.

Хафтар ще получи пълен контрол над петролния бизнес в Либия, едва щом премахне двувластието в страната. Точно затова военачалникът започна настъплението си срещу Триполи и не склони да преговаря със Сарадж с посредничеството на ООН, казва пред "Независимая газета" руският военен експерт полковник Владимир Попов.

За американците никак не е изгодно в Либия да дойде на власт местното армейско ръководство, защото зад него стои Русия. Предвиждайки изострянето, те вече изтеглиха от Либия своя контингент по съображения за сигурност, както съобщи на 7 март Африканското командване на въоръжените сили на САЩ, посочва той.

"Американците тиражираха и още тиражират данни, получени уж от Службата за сигурност на Украйна, че гръбнакът на руските частни военни компании в Либия били опълченци, калени вече в Донбас и Сирия", заявява Попов. По думите му "специалните служби на САЩ съдействат на украински военни специалисти" да подпомагат правителството в Триполи и да укрепват неговите войски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase