Снимка: Reuters
fallback

"Ryanair са новите въглища, когато се говори за климат”, така автомениджърът на Transport&Environment Андрю Мърфи коментира последната статистика, според която ирландската авиокомпания е след най-големите замърсители на въздуха на Европа.

Пътуването с тях може да е евтино, но се отразява прекалено скъпо на околната ни среда. С дейността си Ryanair води до изпускането на 9,9 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата. Това твърди изследване на италианския вестник “Кориере дела сера”, което използва данни на Еврокомисията за 14 000 компании.

Но Ryanair не е единствената компания, която изхвърля тонове от газа, каращ Земята да се затопля.

Критики има и към британската Jet2.com, и към IAG. Все още обаче френската Air France не е предоставила данни за дейността си.

Според Мърфи тенденцията ще продължи  докато Европа не си даде сметка, че този сектор не се облага достатъчно с данъци и такси и не е достатъчно регламентиран, a трябва да се постави наравно с останалите. Той предлага да се въведе данък керосин, както и правила, задължаващи компаниите да минат на горива с нулеви емисии.

За цялата 2018 г. авиокомпаниите на Европа са произвели миналата година с 4,9% повече въглероден двуокис, отколкото през 2017 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Празни приказки

преди 5 години

Не компаниите замърсяват.А самолетите са замърсители.Тъзи компания използва същите самолети както останалитеОБЯСНЕТ ЗАЩО САМО ТЯ ЗАМЪРСЯВА?

18

Оценка 2/10

преди 5 години

Ryanair е ужасна компания. Хигиената е под въпрос, обслужването е на ниво "Ко ша искаш, ***!", храната е меки казано отвратителна, няма.дори премиум икономическа класа, а entertainment-a на борда е несъществуващ. И и нел не забравяме ужасяващи те седалки и това, че след само час полет ти трябва физиотерапия!

17

Perriair

преди 5 години

След като от дълго време се продава бутилирана вода, ЕС намери начин да печели и от продажба на въздух, под формата на въглеродни квоти, а скоро сигурно и във водолазни бутилки за вкъщи. По тази логика спокойно може да се обложи следващия изригнал вулкан с данъци и такси.Освен това всички съвременни самолети биха могли да работят на водород.

fallback