Снимка: BBC
fallback

Докато работници правят изкоп за нов жилищен блок в град Брест, Беларус, в пръстта те откриват множество скелети. Костите на близо 1000 души са придържани единствено от прокъсани дрехи и обувки. Те са част от малко позната глава от историята на Холокоста в Беларус.

Бавно, почти нежно, млади войници изчистват скелетите от пръстта. Ситуацията е нова за тях – те са свикнали да откриват кости на убити съветски войници, а вместо това сега от земята вадят малки черепи на деца, тийнейджъри и жени с бебета на ръце. Всички те – застреляни в тила.

"Нацистите са ги карали да застанат с гръб към тях и с лице към вече изкопана яма. Стреляли са и те са падали вътре“, казва Димтри Каминиски, един от войниците, който помага за изваждането на скелетите, пред BBC.

Преди Втората световна война близо 50 хил. души от населението на Брест са били евреи. 5000 от тях са екзекутирани малко след като германците нахлуват в Беларус през 1941 година. Тези, които оцеляват са затворени в гето, само на няколко пресечки от центъра на града. През октомври 1942 г. идва и заповедта те да бъдат избити.

Евреите били качени на влак и закарани на 100 км от града – в Бронная гора, където наредени на ръба на яма са застреляни.  Според експертите, гробът, открит преди дни, съдържал труповете на онези, които успели първоначално да се скрият и да не се качат на влака.

"Когато родителите ми се връщат, Брест е почти празен“, казва Михаил Каплан. Майка му и баща му успяват да се спасят само защото не са в Брест, когато германците го окупират. Но всичките му лели, чичовци и братовчеди са убити.

"Баща ми така и не ми разказа какво точно се е случило, но си спомням баба, която плачеше за леля ми“, разказва Михаил. По думите му, след края на войната всички знаели какво се е случило с евреите, но никой не направил официално изказване по случая.

"Германците ни унищожиха, а съветските власти просто си мълчаха“, възмущава се той.

Дори и днес в Брест има малък музей на Холокоста, който главно съдържа историите на оцелели евреи, които се крили в подземия и фалшиви стени в домовете си с месеци, за да се спасят. В него може да бъде открит и бележник, който нацистките войници си водели. В него пише, че евреите в Брест на 14 октомври 1941 година са 17 893. На следващия ден цифрата значително намалява. 

“Така знаем, кога точно гетото е било елиминирано“, казва ръководителят на музея Ефин Басим.

Когато започвали строителните работи по блока, той предполагал, че има вероятност да намерят тела в района. Но не вярвал, че те може да са толкова много.

"Всички повтаряха "Никога не забравяй!“, но това се отнасяше само за съветските граждани. Частта с евреите винаги е била премълчавана“, казва Басим, който се чувства обиден от факта, че всички паметници в града са посветени само на съветските войници.

“Евреите бяха убити, не защото се опълчваха на нацистите, а просто защото са евреи“, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Северомакедонец

преди 5 години

В Беларус са загинали 3 млн. - около 40% жителите, а от тях евреите са около 800 хиляди. Според журналюгата те са избивани защото са евреи, а другите явно защото са комунисти или защото са се и съпротавлявали и воювали! И нека не клевети белорусите - винаги се е знаело за избитите и за евреите. Пълно е с паметници, ама евреите са една трета, за кой по напред. Пък и в Съветския съюз не са делели хората по етнос и религия. Ако не бяха съветите щеше да излети в комина рано или късно

16

Nightborn

преди 5 години

Видиш ли дума започваща с "Евр...", бягай далеко от договорки ! Това ще те дои, ще те мачка, ще му плащаш до живот и пак ще си му длъжен !

15

Дедо

преди 5 години

Тия сле 10-тина година ще вдигнат "жертвите" на 20 млн.,само гледайте.То в цяла Европа през ВСВ е имало по малко от 1,2 млн.,ама щото са "богоизбрани" и пълни с пари и им се дупим целия свят-от Щатите до Путин!

fallback