Снимка: BBC
fallback

Някога Хамза Первеш марширувал по улиците на Лондон в името на кралица Елизабет II. А днес той е заложник на кюрдите в Сирия и отчаяно иска да се върне в родната Великобритания. Хамза е един от западните войници, които решават, че искат да се присъединят към ИДИЛ, а сега, след капитулацията на Багуз, искат да се върнат в Европа.

Бившият кадет от Лондон се присъединява към групировката преди пет години, но бързо осъзнал, че мястото му не е там. Убийства, изнасилвания, геноцид... Хамза не очаква да е част от нещо толкова страшно.

"Никой, който има разум, не би се присъединил към група, която убива и изнасилва. Ако знаех за всичко това, никога нямаше да се присъединя към ИДИЛ. Когото и да питаш от западните войници, всички те ще ти кажат: "Никога нямаше да дойдем тук, ако знаехме каква е реалността“, казва Хамза пред BBC.

"Съжалявам... тази дума дори не е достатъчна, за да изразя, колко наистина съжалявам", допълва 26-годишният мъж. За петте години в Сирия той е свалил 30 кг.

Признава, че многократно си е мислел да напусне Сирия. На няколко пъти дори събирал багажа си. Но да си тръгнеш от ИДИЛ не било толкова лесно, колкото звучи.

"Една група от хора решават какво ще става с живота на останалите в Халифата, дали ще умреш или ще променят живота ти напълно“, обяснява бившия Кадет.

Признава, че повечето от западните войници страняли един от друг, защото се страхували от това, че някой от тях може да е в „листата с имена за покушение с дрон“.

“Не знаехме кой е под прицела на ИДИЛ, за това не искахме да ни свързват един с друг“, казва Хамза.

В подобно покушение от дрон загива британският шпионин Мохамед Исмаил, познат като „Осама бин Бийбър“. Този прякор получил, тъй като се присъединил към ИДИЛ едва на 18 години, а на външен вид наподобявал канадската поп звезда.

За Сирия той заминава през 2014 г., а две години по-късно е убит в Ракка, според The Sunday Times.

Момчето издало къде се намира един от генералите на ИДИЛ – Насер Мутахана на западните спецчасти. Според източници на изданието, Исмаил бил разпитан от войници на Ислямска държава, пред които признал всичко. По-късно бил убил при атака с дронове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Външното министерств

преди 5 години

Няма да се притесняваш мойто момче .Ей сега тука край Елхово ще построим няколко лагерчета от "закрит тип" .Ще дойдеш при нас в България заедно с другите съжаляващи като теб дръгарчета, тука хората са прости ще ти плащат издръжка , хапване ,пийване , момичета .Дето се казва , ти си интегрирано , хубаво момче , ще си хванеш животът в ръце и ще си ОК .Няма проблеми с това , което си правил преди в Сирия , това е минало .Ти сега си друг човек . хахахахаха

46

niki

преди 5 години

Ами когато не ти стига пипето да се сетиш сам какво правят в ИДИЛ, няма за какво да се оплакваш и обясняваш, че ти не си го мислил така. Бил ли си в ИДИЛ, бил си. Следователно си терорист и заслужаваш отношението на всички като към терорист!

45

Анонимен

преди 5 години

Дали евреите щяха да му простят на този?

fallback