Снимки: Reuters

Всяка година ООН отговаря на въпроса, къде хората са най-щастливи.

За втора поредна година победителят в тази класация се оказва Финландия. Но някак, скованата от студ страна, която в продължение на месеци тъне в тъмнина, не изглежда като място, където живеят най-щастливите хора.

Още по темата

Гражданите на Финландия се радват на високи доходи, добра социална система и дълга продължителност на живота, както и всички нейни съседни държави. За това именно те в последните години са начело на класацията, доказвайки, че за ООН е достатъчно човек да живее в скандинавска социална държава, за да се чувства щастлив.

Самите финландци обаче не могат да си обяснят това. Журналистът на VICE Майкъл Мойниън посещава Хелзинки в деня преди обявяването на новата класация и се среща с местните хора, които по никакъв начин не могат категорично да заявят, че са щастливи.

"Тук е трудно, особено през зимата. Трябва ти много дух за да успееш да оцелееш“, казва един от „щастливите“ финландци.

Всъщност скандинавците не са никак забавни. Те са тихи, сериозни и обичат да прекарват времето си сами. Въпреки че нивото на самоубийствата спада през последните години, броят на хората, които са решили да отнемат собствения си живот, е изключително висок. Причината не е нито корумпираната държава, тъй като там корупция почти няма, нито тежкия или беден живот, тъй като почти всички могат да си позволят всеки малък каприз. Това, което убива финландците и ги прави всъщност нещастни е времето. През почти половината година е тъмно и студено. Вървиш по улиците като зомби и дори най-позитивния човек едва ли би избягал от депресията при липсата на слънце.

"Ако дойдете тук през лятото, ще видите една идея по-щастливи хора, но сега, през зимата...ужасно е“, казва пред Мойниън един от продавачите в местно кафене.

За да се справят с тъмното си ежедневие, щастливците се преструват на щастливи, докато извършват забавни летни дейности като плуване в горещ басейн например. Казват, че ако си израснал там, свикваш със зимното време, но всеки път, когато видят държавата си в първите места на класацията, не могат да си обяснят, кой ги е наредил там.

Но според експерта по щастието Франк Мартела, в първото място на Финландия има смисъл.

"Финландците са добре задоволени от живота. Те могат да разчитат на държавата, която е богата. Имат добро здравеопазване и образование и именно затова са на върха на класацията“, обяснява той. Фактът, че второто, третото и четвъртото място се заемат от Норвегия, Дания, Исландия и Швейцария показва, че на експертите им е нужно единствено и само да живееш в богата скандинавска държава, за да си щастлив.

"Когато измерваме задоволството от живота, разбира се, че Финландия ще е една от първите страни в класацията, но ако измерваме щастието според това, колко добре се чувстваме и колко често се усмихваме...Финландия въобще няма да е на първо място“, казва Мартела.

Начело на този списък са латиноамериканските държави като Парагвай, Коста Рика и Панама. Според експерта, трябва да се отървем от думата "щастие“, защото тя прави хората нещастни. По думите му, тя трябва да бъде разделена на няколко подвида.

"Всеки се чувства добре по някакъв начин. За това трябва да разградим щастието на задоволство от живота, значимост и позитивни емоции. Когато вървиш по улиците виждаш, че хората не са напълно щастливи. А това, според мен допринася за позитивността. Когато мислим за собствения си живот и съдим собственото си щастие, често се сравняваме с другите. И когато живеем на място, където всеки ни казва „о, колко съм щастлив“, това ни прави една идея по-тъжни“, казва Франк Мартела.

Финландците със сигурност не са едни от най-щастливите хора на Земята, но може да се каже, че са най-упоритите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase