Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Частните съдебни изпълнители да поемат събирането на малките дългове. Това е една от идеите на Камарата на частните съдебни изпълнители с цел намаляване разходите на длъжника.

Константин Спасов е един от хилядите българи, които имат неплатени сметки за комунални услуги. Спрял да си плаща сметките, а дългът набъбнал до малко над 1600 лв. Константин не знае срещу него да е водено дело.

Но задължението му е дадено на колекторска фирма. Обяснението на "Софийска вода" било, че разликата идва от показанията на общия водомер. Според Константин това не е възможно, тъй като всички щрангове са запечатани преди години.

Според Камарата на частните съдебни изпълнители, уреждането на дълга може да стане много по-лесно и безпроблемно за длъжниците.

Ако неплатените сметки се дадат направо на ЧСИ, длъжникът няма да плаща разходите по делото. Може да възрази срещу исканата му сума, да разсрочи дълга или направо да откаже да плати.

Този метод е много удобен за кредиторите. Те се свързват само с един човек, който оттам-нататък отговаря за целия процес по събирания, ако процесът приключи неуспешно, то тогава съдебният изпълнител може да внесе иск в съда.

Константин възнамерява да напише официална жалба до "Софийска вода", а екип на Bulgaria ON AIR ще потърси отговори и от дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

това са

преди 5 години

много яки далавераджий- я ги оставете да по гладуват

35

тоти

преди 5 години

майната им..нищо немогата да ти направят след 10г ако саъдебно не ти е предевен иск.Това е пак неква рекет история ,да те дадат на ЧИ и хоп почваш отново да те дерат...абе зарежете ги всички и майната им

34

Анонимен

преди 5 години

Един работодател ми дължи 10 хил. лева.ЧСИ -то направи всичко възможно, да не ги получа.Близък до властта на ГЕРБ мишка с птичи глас, която в момента се скри в ла...няна дупка.Нямам доверие, това са разбойници.

fallback