Снимка: Pixabay

Мечтаете за нов живот във Гърция или Европейския съюз?

Това е реклама, която е разположена точно срещу гръцкия парламент в Атина. Много китайци, руснаци или турци се възползват от рекламата на гражданство.

Срещу €250 000, вложени в недвижим имот, човек може да се сдобие с гражданство и това е най-ниската цена в европейски план.

Шефът на Enterprise Greece, който рекламира т. нар. Златна виза, твърди, че нещата не са токова прости.

"Има строг контрол от страна на посолствата и банките, които проверяват произхода на парите и биографиите на хората. Има случаи, в които проверките траят две години", обяснява Григориос Стеригулис пред Deutsche Welle.

Той твърди, че би се изненадал, че има дори един случай, в който е нарушен закона, а въпреки това виза е издадена.

"В Гърция няма ограничения и сериозен контрол", казва брокерът Никос Сепензис, който придружава клиент от Китай.

Според китайското законодателство от страната може да се изнесат до 50 000 евро в брой, но Никос не крие, че има начини да се заобикалят правилата.

В крайна сметка, за гръцката хазна подобни инвестиции са добре дошли. За последните години от програмата "Златна виза" към бюджета са се влели милиарди евро.

"Да, Гърция отново получава инвестиции, и то не само от китайци, а от руснаци и турци по програмата Златна виза. Но произходът на тези пари и репутацията на онези, които купуват недвижими имоти трябва да бъде проверяван", смята Икономическият консултант Йенс Бастиян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase