Снимка: Vice
fallback

Когато Мохамед Халид се представя на колегите си обикновено отбягва темата за миналото си. Особено периода, в който е участвал в международен терористичен заговор. Мохамед казва, че не може просто да се повдигне темата.

Вместо това той обяснява, че следва компютърни науки и се надява някой ден да работи в сферата на киберсигурността.

Мохамед е бил само на 17 години, когато през 2011 г. е арестуван за участието си в международен заговор за убийство. Той е един от най-младите осъдени за тероризъм в САЩ.

Опитвал се е да набира хора и средства, за да помогне на американка, наричаща себе си "Джихади Джейн", чиято цел е била да убие шведски карикатурист.

Мохамед е бил обвинен в заговор за осигуряване на материална подкрепа за тероризъм и е осъден на пет години затвор.

Той обяснява, че бил социално изолиран и мечтал за чувство на принадлежност. Мохамед е само на 13 години, когато през 2007 г. се мести в САЩ от Пакистан със семейството си.

Спомня си, че съучениците му си шушнели "Хей, Мохамед е терорист, нали!".

Започнал да прекарва много от времето си онлайн, където не след дълго се натъкнал на екстремисти - обичайният сценарий за радикализация. В крайна сметка загубил връзка с реалността.

"На практика бях прикоткан към екстремизма от хора, които ми казвала "ОК, така работи света", а аз не знаех нищо друго", обяснява Халид.

"Просто започнах да вярвам, че всичко, което се случва онлайн е нещо, което е истина", допълва мъжът.

В началото той не търсел целенасочено екстремистко съдържание. Но все пак започнал да навлиза все по-дълбоко в религиозни форуми и различни YouTube канали. Публикувал собствените си видеа и направил връзка с екстремисти от САЩ и чужбина в коментарите. Така бил въвлечен в терористичните кръгове и начин на мислене.

"Черно-белият свят наистина ме привличаше", обяснява Халид. "Една група от хора е против Исляма и другата група е от мюсюлмани, които са за исляма."


През 2017 г. Мохамед е освободен от затвора и става още един от многото екстремисти, които сега са свободни и се надяват да докажат, че може да им се има доверие.

"Разбирам етикета, който е свързан с мен", обяснява пред VICE 25-годишният Мохамед.

"Но това не е кой съм сега. Да бъдеш някой, осъден за тероризъм, не означава, че си лишен от всякаква надежда или не си човек", казва той.

След атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са осъдени над 800 човека за престъпления, свързани с тероризма. Към края на 2018 г. от тях 470 са били освободени.

Преди да бъде арестуван Мохамед се е готвел да отиде в университета "Джон Хопкинс", където е бил приет по-рано. Днес живее със семейството си и изучава компютърни науки в университета в Мериленд. Както и други от останалите "бивши" терористи сега той помага на службите за борба с тероризма.

Също така той участва в различни форуми и панели в САЩ. Надява се, че публичността на неговата история ще помогне на други в неговата ситуация и същевременно ще убеди хората, че наистина се е променил.

"Те всички имат това съмнение в главата си, дали той наистина е човекът, който се представя пред нас", обяснява Мохамед.

"Това е нещо, което преодолявам всеки ден, като споделям това, което ми се случи", завършва Мохамед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

много_плитка_лъжа

преди 5 години

Вижте цените на таксите за американските университети. Конкретно за Мериленд е ... $52,730! За ГОДИНА - с всичко включено - общежитие, храна, учебници, такса. Та откъде този терорист има 250 000 $? Нещо тая работа много плитка пропаганда ми се вижда.

48

Анонимен

преди 5 години

Ха ,американското дойче веле ! Тези режат ,натъкмяват всичките си репортажи . Либерасти са от вайс .

47

Ludoto Lenche

преди 5 години

...Amerika I zapada ...sazdava , vaorajava ,obuchava I razprostranaiava teroristi po tsial sviat ! Tova e fakt ! Amerika se izdarja ot mejdunaroden terorizam prikrit zad silni kriasatsi za demokratsia I choveshki prava I osashtestvien chrez amerikanskata voenna mashina I neinite zapadni pomoshtitsi sledvaki planovete razrabotvani ot amerikanskite taini slujbi ! Tova e nakratko !

fallback