Снимки: Reuters

Оказва се, че проблемите свързани с Boeing 737 MAX не са новост. Данни, че нещо не е наред с електрониката на самолета е имало още преди да се случи трагедията с полета на Етиопските авиолинии, а и дори преди разбиването на машината на Lion Air.

Още по темата

В своите доклади след полетите си двама американски пилоти съобщили, че проблем с автопилота е накарал самолетите им рязко да се наклонят с носа надолу и да започнат да губят височина.

Докладите са разсекретени миналата година, като не се споменава нито маршрута на самолетите, нито имената на пилотите или авиолиниите.

За първия инцидент главният пилот съобщава, че секунди след като включил автопилота, помощник пилотът му съобщил, че се снишават. Думите му са потвърдени от смразяващ запис, на който се чува гласът на един от мъжете, изпаднал в паника. Той крещял: "Не падай! Не падай! Не падай!“

"И двамата си мислехме, че трябва да се обърне внимание на проблема, тъй като от доста време Boeing 737 MAX предизвиква притеснение", пишат в заключението си пилотите.

Вторият инцидент е подобен. Секунди след като автопилотът е включен, носът на самолета се наклонява напред и започва да се спуска. Той пада с близо 450 метра на минута. И тук автопилотът е изключен и самолетът започва да се изкачва обратно към нормалната си височина.

В доклада си, помощник пилотът пише, че "не може да се сети за причина, която би накарала машината да пропадне толкова агресивно“.

Интересното е, че доклада след катастрофата на полета на Lion Air  посочва, че пилотът няколко пъти е подал сигнал, че самолетът се е наклонил с носа надолу преди да падне в морето.

Причината за падането на етиопския Boeing 737 MAX все още не е ясна.
 

Коментари Напиши коментар

49

Boeing, a?

преди 2 месеца

А защо няма инциденти с Еърбъс например? Защото не е американско производство. А нашите тикви вместо да поръчат боен самолет произведен в Европа, поръчаха F-16, на който тепърва ще му строят завода. Ама нейсе, нали Боко и Co, трябва да приберат комисионната и да близнат г*за на Тръмп.

48

Анонимен

преди 2 месеца

Зъл компютър ислямист май е виновен? Машините вече превземат управлението и се поличава е-управление.

47

Анонимен

преди 2 месеца

Те в Русия пияни пилотират и се избиват.