Снимки: Reuters

След смъртоносната самолетна катастрофа на Етиопските авиолинии останаха много въпроси. Защо е паднал самолета? Има ли нещо общо с недостатък в модела Boeing 737 Max? Или е просто пилотна грешка? За щастие на всички самолетни експерти, президентът на САЩ Доналд Тръмп има отговор на всичко. Според него, самолетите просто са станали... прекалено сложни.

Още по темата

В своя популярен Twitter акаунт държавният глава реши да обясни тежката ситуация, в която се намира съвременната авиация.

"Самолетите стават все по сложни за управление. Вече не им трябват пилоти, а компютърни инженери от Масачузетският технологичен институт. Виждам това в много продукти. Винаги се стремим да направим една ненужна крачка напред, когато по-добре е да се придържаме към старото и простото“, пише Тръмп в първия си пост и добавя втори, в който обяснява, че не би желал Айщнайн да управлява самолета, в който се вози.

"Сложността е опасна. Плащаме прекалено висока цена за малко предимства. Не знам за вас, но не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот. Искам добър професионалист, който ще може бързо и лесно да установи контрол над самолета“, обяснява президентът на САЩ.

Според него, най-големият проблем на авиацията е, че пилотът е нужен само при излитане и кацане на самолета, а почти през цялото време, машината лети сама. Не се знае от къде Тръмп черпи своята информация и точно колко инженери от  Масачузетският технологичен институт са били наети, за да управляват правителствения самолет, но със сигурност, президентът би се чувствал по-защитен, ако „професионалист“ държи кормилото, а не някакъв си робот. Всички тези навигации и системи са нищо в сравнение със скоростните реакции на човека.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase