Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ възнамеряват да спрат полетите на всички самолети Boeing 737 Мax 8 и Мax 9 след катастрофата в Етиопия, при която загинаха 157 души, предаде Ройтерс.

"Ще издадем спешно нареждане за забрана, за да спрем всички полети със  Boeing 737 Мax 8 и 737 Мax 9, и самолети, свързани с тази линия", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Oще по темата

Всички авиолинии са уведомени за това, допълни той.

Тръмп заяви, че е взел решението след разговори с министъра на транспорта Илейн Чао и изпълнителния директор на Boeing Денис Мюленбург на базата на появата на "нова информация" и "физически доказателства" за трагични инциденти, свързани със самолети 737 Max 8.

"Самолети, които са във въздуха, ще бъдат заземени, ако са 737 Макс, ще бъдат заземени при кацане на местоназначението.

Авиокомпаниите са уведомени, че самолетите на Boeing Max временно са извадени от обръщение и те са съгласни с решението, твърди Тръмп.

"Съболезнования на всички, които са загубили любимите си хора в самолетните катастрофи в Етиопия и Индонезия. Това е ужасна трагедия. Boeing е невероятна компания и в момента всички там работят в много тежка обстановка. Надяваме се, че компанията ще излезе с бърз отговор за причините за трагедията, но докато го направят, самолетите ще бъдат приземени", заяви Тръмп.

От компанията също излязоха с позиция след изявлението на Тръмп, от което става ясно, че акциите на компанията падат, но "Boeing продължава да има пълно доверие в безопасността на 737 MAX".

"Въпреки това, след консултация с Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), американския национален съвет за безопасност на транспорта (NTSB) и авиационните власти, Boeing реши временно да спре от експлоатация 737 MAX като предпазна мярка и за да увери властите и обществеността в безопасността на самолета".

България вече ограничи въздушното си пространство за полетите на самолети Боинг 737 Макс 8.

Самолет Боинг 737 Макс 8 със 157 души на борда се разби близо до столицата на Етиопия. Машината на "Етиопиън еърлайнс" катастрофира малко след излитане от Адис Абеба, като все още не са ясни причините за катастрофата.

Разбилият се самолет е от същия тип като този на индонезийската компания Лайън еър, който падна в морето миналия октомври 13 минути след излитането от Джакарта. Тогава загинаха 189 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Няма значение

преди 5 години

ама как така?! Нали щатите са най-най-най....то това да не е Русия! От Боинг по-убаво нема...

25

наблюдаващ

преди 5 години

Жалко за загиналите пътници! Има случаи, когато некомпетентни пилоти не реагират адекватно.Също и много дефекти,които възникват по време на полет. За проблемите на тези модели е имало не малко сигнали...ама пуста конкуренция.Битката между еврокомпаниите производители и Боинг е много стара.Преди тридесет год., срещу канадският прай-министър Браян Молруни имаше разследване повдигнато от Боинг.Обвиняваха го в корупция в полза на Еарбус.

24

ХАХАХАХХААА

преди 5 години

СЪЩАТА ФИРМИЧКА,ЩЕ НИ СГЛОБИ САМАЛЕТЧЕТА ОТ РАЗНИ САМОЛЕТЧЕТА И ЕЛЕКТРОНИКА ОТ 70-ТЕ ГОДИНИ--ЧЕСТИТО НОВИ ХВЪРЧИЛА НА ЦЕНА 3 МИЛИАРДА--ЧЕСТИТО--КОЛКО ЛИ Е ГУШНАЛ БОКО ОТ КОМИСИОННА...

fallback