Снимки: Reuters
fallback

Северна Корея намери начин да надхитри всички, които са им наложили санкции. Според доклада на експертна група изпратен до Съвета за сигурност на ООН, страната притежава близо 670 млн. долара в биткойни и други криптовалути. По този начин правителството се опитва да заобиколи строгите икономически санкции.

Oще по темата

Според експертите, криптовалутите „предоставят на Корейската народнодемократична република повече възможности да избегнат санкциите, тъй като те са по-трудни за проследяване, могат да бъдат изпирани многократно и са независими от правителствената регулация".

Естествено, Северна Корея не се е сдобила със своите онлайн средства легално. Според доклада, кибер атаките над борсите и финансовите институции са помогнали на азиатската страна да увеличи парите в джоба си, а блокчейн технологията й е съдействала в това, да остане незабелязана от чуждите правителства.

Експертите твърдят още, че Северна Корея използва технологията, за да подкрепя режима си. А през октомври, изследователи от кибер-разузнавателната компания Recorded Future свързаха две отделни криптовалутни измами с мрежа активисти от Северна Корея в Сингапур.

"В общи линии, тези кражби съвпадат с финансовите измами, за които са ни разказвали дезертьори на режима“, пише в доклада.

Разкритията идват само дни, преди в Северна Корея да се състои първата "Международна блокчейн и криптовалутна конференция“, макар че "международна“ не е най-подходящата дума, след като експерти от Япония, Израел и Южна Корея не са добре дошли.

Журналистите също няма да могат да стъпят в залата, а официалното изявление гласи: "Всяка масово разпространявана пропаганда, независимо дигитална или на хартия, е забранена.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

:)

преди 5 години

е поне криптовалутата се ползва за нещо

44

Анонимен

преди 5 години

АЛО, АВТОРЧЕТО, ШАМПИОН СИ ПО РУСКИ ФЕЙК! КАК ГИ ИЗМИСЛЯТЕ ТИЯ ФАНТАСМАГОРИИ, НЕ ЗНАМ! А КАК И ИМА дураци, да ви вярват - също! КРИПТОВАЛУТИТЕ СА НАЙ -ГОЛЯМАТА МИНАВКА НА 2018, ПИШЕ ГО ВЪВ ВСИКИ СЕРИОЗНИ ИКОН. САЙТОВЕ! МИНАЛО СЕ Е ЖЪЛТОТО ПРАСЕ, НО РУСКАТА ПРОПАГАНДА ИЗКАРВА, ЧЕ НАПОЛЕОН Е СПЕЧЕЛИЛ ПРИ ВАТЕРЛО... НИЩО НОВО!

43

Анонимен

преди 5 години

ГОЛЕМИ СТЕ ФЕНОВЕ ТУК НА РАША И СК...НЕЩАСТНИЦИ!

fallback