Снимка: Reuters

Странна активност се забелязва на територията на Северна Корея - площадката за изстрелване на ракети, която Ким Чен Ун заповяда да бъде разрушена като знак на уважение към Доналд Тръмп след първата им среща, се издига отново.

Макар екипът на президента на САЩ да твърдеше, че е постигнат напредък относно използването на ядрени оръжия от Северна Корея, разговорът очевидно не се е харесал на Ким. Само седмица по-късно строителните дейности кипят за да се появи отново площадката за изстрелване на ракети, въпреки че корейският лидер бе обещал пълна денуклеаризация на страната си. Първите данни за строежа се появяват само два дни след края на срещата във Виетнам.

Още по темата

Според американския съветник Джон Болтън, ако режимът на Ким не спази обещанието си да се отърве от опасните оръжия, съществуващите вече санкции към страната ще станат още по-сурови. Той е притеснен и от още нещо - най-голямото международно политическо постижение на Доналд Тръмп е на път да се превърне в провал.

Всъщност площадката Tongchang-re така и не се е използвала по предназначение, тъй като от нея са били изстрелвани само сателити и са били тествани двигателите на ракетите, които обаче могат да стигнаг до САЩ. Решението тя да бъде разрушена Ким взима, за да покаже, че Вашингтон може да му има доверие. А факта, че е заповядал площадката да бъде построена отново може да значи само едно - Северна Корея вече не вярва в преговорите с американците.

Според експертите, това е провокация, която иска да покаже на САЩ, че макар и малка и изолирана, страната има добра технология за сглобяване и изстрелване на ракети от която няма да се откаже толкова лесно. И най-вече - по този начин Ким изпитва търпението на Доналд Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase