Снимка: Investor Media Group
fallback

 2019 г. ще е динамична за пазара на недвижими имоти в България и ще се характеризира с лек ръст при сделките и при цените. Това мнение изказва в интервю за вестник „Строител“ Снежана Стойчева, мениджър на сайта за качествени имотни обяви Imoti.net.

"Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране цените ще забавят своето темпо. Според мен 2020 г. ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски стойности и така интересите им временно ще се разминават“, казва още Стойчева.

В разговора със специализираното издание тя анализира детайлно пазара на имоти в страната, подчертавайки, че В София и в останалите големи градове интересът на купувачите е насочен най-вече към новото строителство в райони с добра инфраструктура. По думите ѝ обикновено купувачите се спират на тристаен апартамент на цена около 200 000 лева.

"Потребителите станаха по-взискателни, защото са все по-информирани. През втората половина на 2018 г. купувачите определяха пазара, защото имаха избор. Мисля, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година. Хората, които избираха вторичен пазар, т.е. придобиваха старо строителство, го правеха по две причини. Те търсеха по-голямо жилище, но на по-ниска цена, или се спираха на имот според местоположението – централна част на населеното място, район извън големия град или жилище по-близо до работата. Забелязва се, че през 2018 г. имаше раздвижване при сделките с ваканционните имоти, особено от български купувачи. Очаквам тази тенденция да се задържи“, казва още Стойчева.

Тя коментира и четвъртите поредни Годишни награди на Imoti.net, отбелязвайки, че Imoti.net работи активно за популяризиране на добрите практики в дейността на брокери и агенции за недвижими имоти.

„Съвсем логично стигнахме до етапа, в който на базата на ясни критерии и с помощта на компетентно жури да отличим експерти и компании, които допринасят за развитието на икономиката, подобряването на жизнения ни стандарт и са пример за коректност в посредническата дейност при сделки с имоти. Все още липсва регламентация в бранша – няма закон, нито регистър на брокерите, липсват и изисквания към тези, които оперират с доста сериозни суми и с най-важното за българина – неговия дом. На пазара на недвижими имоти работят много компетентни, опитни брокери, но също и немалко некоректни. За потребителите е доста трудно да се ориентират сред тях. Опитваме се да променим това чрез Годишните награди и с рубриките ни „Доверен брокер“ и „Експертите в бизнеса с имоти“. Във всяка обява посочваме „Препоръчана фирма“ и „Доверен брокер“, които използват добри практики, за да помогнем на клиентите си да направят информиран избор“, казва Стойчева.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

хxxx

преди 5 години

Според мен е права, но ''изчакването'' ще е тази година, 2020 е възможна, голяма криза, много хора ще загубят работата си, хранителните стоки, ток, сметки, ще поскъпват и едва ли на някой ще му е до имоти. Така че който продал на високи цени, честито, който не ще чака следващият пик след 10 г. Само не ги виждам тия със селските къщи, след 10 г, сигурно ще са се сринали

39

Счетоводна къща

преди 5 години

Само, че предстоящия цикъл се очаква да се измести с поне още 5 години, тоест спада на сделките и цените на имотите този път може да продължи над 15 години, което ще катастрофа не само за имотните агенции, повечето от които ще затворят, но и за икономиката ни.

38

Счетоводна къща

преди 5 години

При нас сделките от началото на 2019 г. паднаха около 3 пъти в сравнение 2018, което за такъв малък период от време е сериозно предизвестие, че предстои тотален срив в цените на имотите. Това са средно 10 годишни цикли, които са ни известни и не ни притесняват. При имотен балон има печалби, а след спукването му се папка от готовото, после пак.. и така през 10 години.

fallback