fallback

Общ преглед

Европейският авиоконцерн "Airbus" обяви официално, че прекратява производството на най-големият в момента пътнически самолет в света – А380, наричан още "суперджъмбо".

Oще по темата
Компанията обяви, че ще направи последните доставки на машината през 2021 г., съобщава BBC.

Решението идва след като авиокомпанията "Емирейтс", която е най-големият клиент на А380, намали поръчките си от 162 на 123 машини.

"В резултат на това решение и въпреки нашите усилия за продажби на други авиолинии през последните години, доставките на А380 ще приключат през 2021 г.", обяви изпълнителният директор на "Airbus" Том Ендърс.

Причината за решението е, че повечето авиокомпании не намират за ефективно използването на толкова голям самолет. За да бъде ефективно използването им, на практика тези самолети трябва да са пълни при всеки полет, а това не се случва винаги.

А380 влезе в употреба през 2007 г. и се превърна в най-големият пътнически самолет в света, като изпревари своя най-голям конкурент – легендата Боинг 747, известен като "Джъмбо Джет". Той може да превозва на борда си близо 550 пътници. А заради лукса в него мнозина определяха А380 като хотел в небето.

Въпреки това, от 2005 година общо 57 фирми са отказали вече заявени поръчки за A380. Сред тях са компании като "Emirates", "Virgin Atlantic" и "Lufthansa".  А планираната карго версия на самолета така и не видя бял свят заради липсата на интерес към него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 5 години

До lol до 24Китаецът задно с руснака след 3-4 години ще започне производството в Шанхай на далекомагистралния широкофюзелажен самолет CR-929 (230-320 пасажера). Ще бъде 20% по-евтин от конкурентите. Отначало ще бъде с американски двигатели, а после - с новите руски, вероятно ПД-35 или по-мощни. Затаковай примитивните си представи за ютии и прочее глупости! Китай не върви, а тича напред!Смешно е, когото от страна, която внася домати и моркови, някой се опитва да се присмива на Китай!

31

Анонимен

преди 5 години

До Бай ГаньоКисело е това грозде май?--e по то е повече от ясно, че е кисело - нали виждаш, че се задава фалит на хоризонта...кой беше казал приказката - "твърде е голям, за да фалира!" ?! я пак ?!

30

Анонимен

преди 5 години

Аз 6и мисля, че америкавците имат пръс в отказването на поръчки в тези авиокомпании, заради спада на поръчки на Бойнг!

fallback