Снимка: Булфото, архив

Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това прогнозира  Светослав Бенчев, експерт на Българската пертолна и газова асоциация пред bTV.

Още по темата
"През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив – ще добавяме от март тази година още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо", обясни Бенчев.

Според него за момента едва ли ще се усети поскъпването,  защото ставало въпрос за много малък процент – това е 1%, който обаче ще продължи да се увеличава.

"Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания", припомни Светослав Бенчев.

По думите му цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари, но сега процесът е обратен и затова цените на бензина са се качили с 2,5%, а на дизела с 2,8%.
 
Според него всичко зависи от цената на петрола на международните пазари, а пък сега цените вървят надолу заради кризата във Венецуела.

"Факт е и, че квотите, които държавите от ОПЕК са си поставили, вече се спазват. Вчера и инвестиционните банки намалиха предвижданията си за цената на петрола тази година. В този смисъл, ако нещо не се случи на геополитическата сцена, цените да останат в този диапазон", посочи още Бенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase