снимка: Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) смята, че растежът и прекъсванията в световния енергиен сектор са изключително важни фактори, когато става въпрос за бъдещето на енергетиката, определяйки специфичен фокус в четири части върху електроенергията в своята годишна Световна енергийна прогноза (World Energy Outlook 2018).

Анализът върху глобалните тенденции в енергетиката, направен от базирана в Париж автономна междуправителствена организация и представен от Powermag, показва 10 тенденции в прогнозите на МАЕ:

1. В ход е драматична глобална трансформация при енергийните доставки.

Въпреки възхода на възобновяемите енергийни източници все още не е премахнат делът на изкопаемите горива.

Вятърната и слънчевата енергия осигурява 6% от световното производство на електроенергия, като се очаква до 2040 г. техният дял да достигне 20%.

Но дотогава остава въпросът за механизмите за капацитет в някои европейски страни като Франция, Белгия, Германия и Полша, както и променливата енергийна политика на САЩ, които отказват да изпълнят целите, поставени от Парижкото споразумение от 2015 г.

2. Цената за електроенергия от възобновяеми източници се е понижила, постигайки ефективна интеграция на променливите източници.

МАЕ отбелязва, че средната глобална цена на електроенергията от слънчева енергия се е понижила с 65 на сто през последните 5 години. Вятърната енергия, генерирана на сушата, е поевтиняла с 15%, а тази, произведена в открито море – с 25 на сто.

Цените варират в зависимост от региона, качеството на ресурсите, опита на съответната промишленост, разходите за труд, както и от процесите по лицензиране.

Продължаващото технологично развитие предвещава процесът по понижаване на цените на електроенергия от възобновяеми източници да продължи и занапред.

3. Новите играчи предлагат гъвкавост.

Голяма част от гъвкавостта на пазара на електроенергия идва от новите технологии работещите с тях компании – агрегатори на търсене, виртуални електроцентрали, компании, предоставящи електроенергия от алтернативни източници.

Гъвкавостта при централите в глобален мащаб се осигурява основно от природния газ (29%), хидроенергията (28%) и въглищата (23%).

Очаква се тази тенденция да се промени през 2040 г., като прогнозата показва, че делът на възобновяемите източници ще достигне 20 на сто от общия енергиен микс. Това би изравнило ролите на отделните енергийни ресурси, предоставяйки необходимата гъвкавост на пазарите.

4. Налагат се смесени инвестиции в енергийния сектор.

Според МАЕ енергийният сектор привлича повече инвестиции, отколкото петролният и газов сектор. Въпреки това през 2017 г. размерът на въпросните инвестиции се е понижил със 6 на сто до 750 млрд. долара на фона на продължаващата трансформация към чиста енергия.

Очаква се въглищата, които преди са генерирали до 40% от световната електроенергия, да изгубят окончателно своя ръст до 2040 г., като голяма част от техния дял ще бъде заменена от природния газ.

Това преминаване от един водещ ресурс към друг предизвиква промяна и в инвестиционните потоци. От друга страна увеличаването на дела на възобновяемите източници увеличава и притока на средства към този ресурс.

5. Приходите от пазарите за търговия с електроенергия на едро се свиват.

В глобален мащаб се забелязва свиване на приходите от продажба на електроенергия при пазарите на едро. Поскъпването на въглищата от една страна и по-ниските цени за възобновяема енергия от друга стоят в основата на тази тенденция.

Останалите 5 тенденции вижте в продължението на анализа в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase