Снимка: Bulgaria ON AIR

Банкова гаранция за регистрация на бензиностанции няма да има, решиха депутатите на второ четене. Малките бензиностанции протестираха остро срещу първоначалните текстове, които предвиждаха 20 000 лева, за да бъдат вписани в регистъра за търговци на горива. Новият закон, който регламентира търговията с горива, ще влезе в сила след 6 месеца.

Стефан Каменов, собственик на верига бензиностанции, коментира в студиото на "България сутрин", че няма смисъл от тази регистрация, защото търговците вече са регистрирани, за да могат да работят.

"Няма как да работиш в България, ако не си направил съответните регистрации, и нямаш нужните фискални устройства, свързани с НАП и митницата. Тези, които ги нямат, работят на тъмно", каза Каменов.

Депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, който е от авторите на закона, обяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че тези промени са за изрядните търговци и няма да им струва нищо една подобна регистрация.

"Ако те отговарят на всички условия, както твърдят постоянно, какъв им е проблемът. Някакви хора в момента от името на земеделци, от името на мини, рудници, обясняват как някой щял да им закрива обектите. Няма никъде такава точка, която да казва, че ще се закриват обекти", категоричен беше Димитров.

Той посочи още, че няма да има мобилни бензиностанции, което по думите му притеснява част от собствениците. Димитров дори обвини част от тях, че искат едва ли не с новите закони да им се легализират незаконните обекти.

Стефан Каменов от своя страна обвини законотворците в лобизъм, защото искат всички обекти да са стационарни по ЗУТ, което по думите му може да стане само, ако самата бензиностанция е голяма, а в малки общини е логично да няма такива, защото е нерентабилно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase