Снимка: Wikipedia

40 години ФБР държи снимката на Георг Гартер на стената с едни от най-издирваните хора. Всички власти в Америка го търсят, а той е точно под носа им. Живеещ спокоен живот в САЩ, като последния войник на Хитлер, който оцелял в страната на големите възможности.

Историята на Гартер е впечатляваща.  Той е роден в Швидница, Полша. Бил невероятен атлет,  добър скиор и отличен ученик. Мечтаел да стане архитект, но на 15-годишна възраст развил дифтерит.

Не успял да завърши училище. Не станал и архитект. Единственото място, където бил приет без предразсъдъци била армията. За това, когато Втората световна война започнала, Гартер веднага кандидатствал за място в Германския африкански корпус, от части заради приключението, от части – за да избегне да бъде пратен на Източния фронт.

И това е правилният избор, защото няколко месеца след като пристига в Либия през 1943 година, Гартер, заедно с още 220 хил. немски и италиански войници са пленени и изпратени в лагер. Но там не ги очаква ужаса на съветските лагери, а точно обратното.

Животът в американските лагери всъщност бил изключително лесен и комфортен. Войниците били хранени редовно, тренирали, получавали бира и дори можели да завършат колеж през свободното си време.

Към края на войната обаче отношението към германските войници се променило. Провокирани от жестокостите, причинени от Хитлер, американците станали по-резервирани към своите пленници, а след окончателния край на сблъсъците, германците трябвало да бъдат върнати в родината си.

Нацистът осъзнал, че обратно в Германия го очаква само смърт. За това преценил, че единственият му шанс за спасение бил да избяга от лагера и да остане да живее в Америка.

И ако участието му във войната не било толкова впечатляващо, то останалите години от живота му били като история от добре режисиран филм.

Германецът проучил добре жп. линиите, които преминавали през лагера. Направил подобни схеми и си водил записки относно разписанието на влака. С всичко най-важно, една вечер той се качва на товарния влак от Ню Мексико до Сан Педро, Калифорния и отпътува към новия си живот с нова самоличност, която ще запази в следващите 40 години.

Когато охранителите в лагера разбрали, че Гартер липсва, започнали да разпитват всички пленници. Но германецът действал сам – никой не знаел какво се е случило с него или къде е отишъл.

Георг Гартер се превърнал в Питър Питърсън. Твърдял, че е норвежки имигрант, говорел перфектно английски и работел в различни ферми. В мултикултурната обстановка на Калифорния, никой не се усъмнил в историята му.

Но един ден приел друга самоличност. Питър Питърсън станал Денис Уелс, получил социално-осигурителен номер и шофьорска книжка, работел множество професии, най-паметната от които била ски инструктор.

Когато пътническия влак City of San Francisco е блокиран във виелица, Гартер започва спасителна мисия и е първият скиор, който стига до машината. И точно поради това присъства и на снимката, която списание Life пуска на следващия ден.

Иронично е, че лицето му вече е почти навсякъде, тъй като ФБР е разпространило постер, съобщаващ издирването му. Ала никой не успява да го разпознае.

Навярно дори бъдещата му съпруга Джийн Кларк никога не е виждала плакатите с надпис "Търси се“, тъй като Гартер успява да скрие истинската си самоличност от нея цели 20 години.

Ала незнайно защо чакала да мине толкова време, Кларк започнала да задава въпроси, на които съпругът й изпитвал трудност да отговори. За това най-накрая си признал.

Година по-късно се появил в The Today Show и пред цяла Америка заявил,  че е избягал нацист, който 40 години живее двоен живот.  Но не бил арестуван.

ФБР и правителството на САЩ решили, че той не е нелегален мигрант, след като е бил доведен в Америка против волята му. Гартер не бил сторил и нищо лошо, така че не му било позволено да продължи с живота си далеч от Германия. Съпругата му обаче не била впечатбена от факта, че е лъган цели 20 години и светкавично подала молба за развод.

През 2009 година станал официален американски граждани. Живял спокойно до 92-годишна възраст, когато починал оставайки последния войник на Хитлер, разхождащ се по улиците на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase