Аума Обама, полусестрата на бившия президент Барак Обама, беше атакувана със сълзотворен газ в Кения. Тя беше интервюирана от Лари Мадово от CNN в кенийския град Найроби, когато беше ударена със сълзотворен газ.

"Вече дори не виждам, пръскат ни със сълзотворен газ", каза тя пред CNN по време на протестите. "Тук съм, защото вижте какво се случва. Млади кенийци демонстрират за правата си. Те демонстрират със знамена и транспаранти."

В момента Кения е изправена пред масови протести, като гражданите се обявяват против предложените увеличения на данъците.

По време на репортаж на CNN във вторник Мадово проследи протестите, като заяви, че "това да види Аума Обама тук с тези млади хора е невероятна сцена".

"Върнахме се на улицата и виждате как тук се използва сълзотворен газ, но все пак толкова много от протестиращите не са уплашени от това", казва той в репортажа. "Чуват се стрелби с бойни патрони пред парламента, не сме съвсем сигурни дали има отличителен звук между това, което е сълзотворен газ и бойните патрони. Видяхме полицията да използва бойни патрони тук."

"Протестиращите казват "ние сме мирни, спрете да ни стреляте, спрете да ни убивате", добави Мадово.

В публикация до X Кенийската комисия по правата на човека сподели видеоклип от протестите и написа:

"Полицията стреляла по четирима протестиращи, както стана свидетел на KHRC, убивайки един. Ние категорично осъждаме полицейското убийство. Подобни действия са неприемливи и представляват тежко нарушение на човешките права. Справедливостта и отговорността са наложителни. Ние енергично ще настояваме за полицейска отчетност. #RejectFinanceBill2024", се добавя в публикацията.

В друга публикация Кенийската комисия по правата на човека пише:

 

"KHRC стана свидетел как полицията да стреля с оръжията си, когато протестиращите маршируваха по улицата на City Hall Way. KHRC предупреждава полицията да не стреля по протестиращите. До президента @WilliamsRuto: светът наблюдава тиранията ви. Действията ви са посегателство срещу демокрацията. Всички, които участват в стрелбата - активно или пасивно - трябва да бъдат подведени под отговорност."

Президентът на Кения Уилям Руто заяви, че е "горд" с протестиращите, предаде Асошиейтед прес.

Изпълнителният директор на Amnesty International Кения Irũngũ Houghton каза пред CNN, че "ние сме ужасени от някои от свидетелствата, които чухме през последните 24 часа. Имаме около 12 души в неизвестност, които са били задържани, в много случаи, от хора, които са униформени или не са униформени."

"Сега сме свидетели не само на отвличания, но и на изчезвания", каза Хютън пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase