снимка: Ройтерс
fallback

Още преди американският президент Доналд Тръмп да поиска от Apple преди около година в своя реч „да започне да прави проклетите компютри и неща в тази страна", компанията беше опитала през 2012 г. да подобри имиджа си с лозунга и надписа "Made in USA". Тогава главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че новият Mac Pro ще бъде произвеждан изключително в САЩ. В крайна сметка „произвеждането“ се превърна в „сглобяване“ на устройствата в Тексас. Както в Баховица например до преди години „сглобявахме“ колите на китайския концерн Great Wall.

В случая на Apple това означаваше, че повечето от компонентите все пак се произвеждат в Китай и само се сглобяват в Тексас. Но дори и това очевидно надцени местните индустриални възможности.

Според материал на New York Times концернът е трябвало да отложи доставката на високопроизводителните цилиндрични компютри, тъй като местният доставчик не е могъл да произведе повече от 1000 болта на ден дори по време на изпитателната фаза. Когато е започнал масовото производство, Apple е купил винтовете от Китай, се пояснява в материала.

Дефицитът на болтове е само един от няколкото проблема, които са забавили доставките на Mac Pro с месеци, съобщават източниците на New York Times. Едва през декември 2018 г. високопроизводителният компютър най-накрая излезе на пазара. Трудността да може да се изгражда сравнително малък брой компютри в Тексас илюстрира какво би очаквало Apple, ако премести значителна част от продукцията си от Китай в САЩ, пише вестникът. Apple е открила, че никоя друга страна не може да мине Китай по мащаба, възможностите, инфраструктурата и ниските разходи. Със сигурност не и САЩ.

„Възможностите тук са просто невероятни", заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на конференция в Китай в края на 2017 г. За да се произведат продукти на Apple, има нужда от най-добрите машини и хора, които знаят как да го направят. „В САЩ можем да проведем широка среща на инженери по инструментите и не съм сигурен, че можем да запълним една стая", каза Кук. „В Китай можете да запълните няколко футболни игрища с тях".

Окончателното сглобяване на допълнителното оборудване в САЩ в бъдеще е повече от малко вероятно, и то не само заради липсата на индустриални възможности в страната. Това е трудоемката част от производството, поради което разходите за труд играят решаваща роля. Apple плаща не просто местната минимална заплата от около 2,10 долара на час, но около 3,15 долара за час, пише New York Times. В САЩ компанията ще трябва да плаща за подобни работни места много по-високи заплати. Така Mac Pro ще стане не само един от най-мощните, но и един от най-скъпите компютри.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Мухаха

преди 5 години

На крив Епъл болтчето му пречи .

31

Анонимен

преди 5 години

Добре де.. , Финландците как могат , а пък Хамериканците не...могат ! Вярно е, че навремето лошата крадлива Европейска семка е бягала на запад с корабите, то и сега де , ама нали искахте африканци,арабели и каква ли не още световна *** за черноработници, както направихте сега с Европа. И какво стана, нас Българите още не ни искате . Ами да са ви честити новите натуралета кафеви и черни. Когато европееца и по-точно балканеца е измислил винта, китайчето е било в стадий какво е това което свети на небето, ама поне с годините се научиха едно, че винта или болта се завиват на дясно, а не наляво

30

Анонимен

преди 5 години

Без Wi-Fi антената, всичко е разработка на чужди компании, но доста от частите бивавт сглобявани в Китай. Все пак, когато американците 40 години получавах доста по-евтини стоки, спрамо ако ги бяха правили в САЩ не се оплакваха, нали? Нищо че във фабричките имаше самоубийства и 12 годишни работници. Ако се беше случило в САЩ, щеше да има бунтове, но предполагам, че трябва да умрат стотина диши, за да може xbox-a ти да е с 20 долара по-евтин, всичко е ок, защото не са "хора".

fallback