снимка: БТА
fallback

Фактът, че САЩ са били мечта за Ангела Меркел още по време на Стената, е известен. Планът ѝ е бил при достигане на пенсионна възраст да премине от Германската демократична република във Федерална република Германия, да кандидатства за западногермански паспорт и след това да отлети направо за Съединените щати.

Страната на мечтите на Меркел се промени през последните години, но връзката остава.

„Развълнувана съм“, призна канцлерът в понеделник, след като получи престижната награда "Фулбрайт" за международното разбирателство в конгресния център в центъра на Берлин. Казва го трезво, както обикновено говори, но вълнението ѝ се усеща, предава N-TV.

Не на последно място, защото наградата "Фулбрайт" се връчва за първи път извън САЩ. И тъй като обосновката е наистина впечатляваща. Fulbright Association е „убедена, че канцлерът Меркел изпълнява своята лидерска роля по време на глобални кризи и предизвикателства по изключителен начин".

 Това почти звучи като определение за лидера на свободния свят - титла, която американските медии ѝ бяха дали и която тя никога не е харесвала. Меркел пояснява, че е особено трогната, защото първият носител на наградата през 1993 г. е бил Нелсън Мандела. Други победители, показани в понеделник вечер в късометражен филм, са Джими Картър, Вацлав Хавел, Кофи Анан и организацията „Лекари без граници“.

„Фулбрайт“ е известна в Европа преди всичко със стипендиите, които организацията дава. Инициаторът на програмата, сенатор Дж. Уилям Фулбрайт, е искал да насърчи международния обмен на студенти и учени след Втората световна война, да създаде нови връзки между държавите и да изгради взаимно разбирателство. За един студент от Грайфсвалд, който разказва за своите преживявания като стипендиант на „Фулбрайт“ в рамките на церемонията по награждаването, това изглежда е сработило добре. „Американската душа е сложна", казва младият мъж, като се позовава на различията между САЩ и Германия, „но американското сърце е добро".

Меркел сигурно нямаше да формулира нещата така, но вътрешно вероятно е съгласна. Както винаги, тя призовава „за укрепване на многостранния, обвързан с ценности и обвързан с правилата световен ред" и звучи така, сякаш се обръща към президента на САЩ Доналд Тръмп, който не мисли толкова много за многостранността, и към неговия посланик Ричард Гренъл, който седи на първия ред в залата и пред аудитория, която дарява с постоянни овации Меркел. Гренъл бе принуден да чуе и похвалите на водещата на CNN Кристиян Аманпур. Да я наречеш „фен на канцлера“ би било подценяване. Тя се чувства „толкова поласкана" да говори с жена, „на която се възхищавам толкова много, в страна, на която толкова много се възхищавам", казва Аманпур.

Аманпур хвали ориентирането на Меркел към фактите „в свят, в който са нападнати истината и фактите". Тя припомня, че Меркел поздрави Тръмп с резерви за изборната му победа. Журналистът прочете подробно какво каза Меркел на следващата сутрин след избирането му: „Германия и Америка са свързани с ценности: демокрация, свобода, зачитане на закона и човешкото достойнство, независимо от произхода, цвета на кожата, религията, пола, сексуалната ориентация. Въз основа на тези ценности предлагам тясно сътрудничество на бъдещия президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп“.

След това Аманпур говори за „безпрецедентните заплахи", които предизвикват Запада отвътре, и благодари на Меркел за политиката ѝ по отношение на бежанците. „Хората не напускат домовете си само защото искат да бъдат близо до Mercedes или пералня на Siemens или любимия си немски отбор“. По-ясно едва ли може да се назоват нещата.

А какво прави канцлерът? Дали не пуска допълнителни стрели срещу Тръмп или неговия посланик? В известна степен.

Меркел благодари на Аманпур, „че днес си тук и даде оценка на политическата ми дейност". Като намек към посланика тя говори за стойността на компромиса. Всеки, който смята, че политиката може да се справи без компромиси, нека да си спомни как се „уреждат уикендите в средностатистическо семейство в развод". „Без компромис няма единство", каза канцлерът.

Целия материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Филан Кишията

преди 5 години

Ами тъкмо сега е момента,нали е пред пенсия? Вече се е сдобила надявам се със западно-германски паспорт,да хваща първия самолет и да се маха в любимата и Америка! Така ще даде пример на младото поколение,че Америка е по-важна за нея от отечеството и Германия!

9

TURK

преди 5 години

МНОГО СТЕ ПЛИТКОУМНИ БЪЛГАРИТЕ ЕЙ......ЗАТОВА СТЕ НА ТОЗИ ХАЛ.....ТОЛКОВА ЛИ НЕ ВИ СТИГА АКЪЛА ДА ПРОУМЕЕТЕ,ЧЕ САМО И САМО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ СЕВЕРЕН ПОТОК-2 И ПРАВЯТ ВСЯКАКВИ ЧЕТКИ

8

ОФ

преди 5 години

"А какво прави канцлерът? Дали не пуска допълнителни стрели срещу Тръмп..."-----------------------------Пуска и още как, но те останаха незабелязани за маститите анализатори.Споразумението, подписано от нея и Макрон преди няколко дни, е изключителен геополитически акт и заявка за независимост и за суверенитет от васала ЕС срещу началника и хегемона Пиндостан.

fallback