Снимка: Reuters
fallback

Николас Мадуро няма правомощията да скъсва дипломатическите отношения на Венецуела със САЩ, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, след като Мадуро даде на американските дипломатически представители 72 часа да напуснат страната му, цитирано от Франс прес.

"САЩ не признават режима на Мадуро. Следователно САЩ не смятат, че бившият президент Николас Мадуро има законните правомощия да скъсва дипломатическите отношения със САЩ или да обявява дипломатите ни за персона нон грата", се казва в изявлението.

Мадуро обяви скъсване на дипломатическите отношения, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна опозиционния лидер и председател на парламента Хуан Гуайдо за и.д. президент на Венецуела. Мадуро определи ставащото като организиран от Вашингтон опит за държавен преврат. Министърът на отбраната заяви, че армията подкрепя Мадуро. В много градове на Венецуела протичат протести на опозицията, които прераснаха в сблъсъци с полицията и Националната гвардия. По данни на венецуелска НПО за два дни протести са убити 13 души, повечето от огнестрелни оръжия.

Oще по темата

САЩ ще водят отношенията си с Венецуела "чрез правителството на и.д. президент Хуан Гуайдо, който покани дипломатическата ни мисия да остане във Венецуела", заяви Помпейо.

"Призоваваме армията и силите за сигурност на Венецуела да продължат да защитават благосъстоянието на всички венецуелски граждани и на намиращите се във Венецуела американски и други чуждестранни граждани. САЩ ще предприемат необходимите мерки да потърсят отговорност от всеки, който бе поставил в опасност сигурността на нашата дипломатическа мисия и служителите й", заяви Помпейо.

Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Facebook говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Събитията във Венецуела добре показват как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните дела на държавите, като сменят властта там", заяви Захарова.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела", предаде Франс прес. "За разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", написа Туск в Тwitter. Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова в изявление за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред". "Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си", добави Могерини.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на венецуелския си колега Николас Мадуро и му е предложил подкрепата си. "Нашият президент се обади и изрази подкрепата на Турция на венецуелския президент Николас Мадуро и заяви: "Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб!", написа говорителят на турския президент в Тwitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 години

може ли някой да посочи една държава в света от която краварника да е харесван , някой ако знае да сподели , ако споменете българия , от тук само Б.Б го харесва

34

Анонимен

преди 5 години

Адмирал Кузнецов ще отиде там и ще оправи нещата.

33

Анонимен

преди 5 години

Добре де искат избори, ами и ако на тях бие Мадуро какво пак няма да го признаят и ще искат втори и трети.Ей тоя американски фашистки райх с неговата световна псевдодемокрация се ос.ра.Ако Тръмп е такъв радетел на демокрацията защо не обяви пряка такава и и той и всички политици не хвърлят оставки.Пък за намесата по чужди държави че то това на САЩ им е традиция.

fallback