Снимка: Reuters

Жън Чжънфей, основателят на китайския телекомуникационен гигант Huawei, твърдо отхвърля обвиненията в шпионаж в интерес на Пекин, както подозират много западни страни. Той заявява това пред чуждестранни журналисти, съобщи Франс прес, която отбелязва, че такива интервюта той дава изключително рядко.

"Обичам страната си, подкрепям комунистическата партия. Но никога не бих направил нищо, с което да навредя на света", изтъква Жън, цитиран от Блумбърг.

"Не виждам никаква особена връзка между политическите ми убеждения и дейността на Хуавей", подчертава Жън, който е бил инженер в китайската армия,преди да основе компанията си. Той уверява, че компанията ще отхвърли всяко искане на пекин да получи чувствителни данни за нейните клиенти.
Жън Чжънфей излиза от сянката след ареста в Полша на китайски служител на Хуавей за шпионаж, което засили подозренията към групата.

Той обяви, че очаква годишни приходи от 125 милиарда долара през 2019 година. На фона на западните забрани "може да намалим дейностите, но докато успяваме да оцелеем и да храним нашите работници, ще имаме бъдеще", изтъква създателят на Хуавей.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase