Снимка: БТА
fallback

ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени, предаде Франс прес.
Апелът бе отправен днес - на първия ден от Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, която се провежда в полския град Катовице и ще продължи до 14 декември.

Последиците от липсата на регулации за климата "никога не са били толкова тежки" и международната общност трябва "да направи много повече", за да се бори с тях, призова в комюнике Патрисия Еспиноса, изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Тя отбеляза, че "тази година се очаква да бъде една от четирите най-горещи, регистрирани някога. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордно равнище и емисиите продължават да се увеличават."

Климатичните промени (вече) засягат "общности на цялата планета" и "жертвите, разрушенията, страданията", които те причиняват, "правят нашата работа още по-спешна", подчерта Еспиноса.

Делегации от около 200 държави ще се опитат да договорят в Катовице детайлите около практическото прилагане на Парижкото споразумение за климата.

С два часа и половина закъснение в полския град Катовице беше открита 24-ата конференция на ООН за климата.

Близо 200 държави ще участват в двуседмични дискусии в опит да дадат тласък на прилагането на практика на Парижкото споразумение от 2015 г. въпреки съпротивата срещу по-амбициозна реакция на глобалното затопляне, което, както свидетелстват научните доклади, вече е безспорен факт.

В необичайна декларация, до която АФП е получила достъп, председателите на няколко предишни конференции ще призоват днес тазгодишният форум да отправи "недвусмислено послание" за амбициите на страните. Всяко забавяне в действията, ще направи по-трудно и по-скъпо справянето със затоплянето на климата, се очаква да предупредят те.

Еднодневната среща на върха в Катовице утре, в която са потвърдили участието си едва двадесетина лидери, сред които премиерите на Холандия и Испания, и президентите на Нигерия и Ботсвана, може да даде знак за намеренията на останалия свят. С изказване на тази среща ще участва и българският президент Румен Радев.

Въпреки политическия диалог, наречен Диалог "Таланоа", чрез който би трябвало да се договори увеличаване на ангажиментите, наблюдателите се опасяват, че повечето страни, призовани да преразгледат набелязаните от тях цели, ще изчакат свиканата от генералния секретар на ООН през септември 2019 г. среща на върха в Ню Йорк, за да огласят решението си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

татул

преди 5 години

ОохНето иска да въведе данък въздух,но нещо не ми стиска и обокаля катонедоносче климатичните промени,в различни форми за назидателност.Тогава всеки континент да охка посвое ооНЕ.

22

Анонимен

преди 5 години

Така, като гледам, май тази зима в България ще е най-студената от години насам, нищо че ООН говорят други неща.

21

Анонимен

преди 5 години

Имало е периоди в историята на Земята, когато средната температура е била с 15 градуса по-висока. ПЕТНАДЕСЕТ. Имало е един отрязък от 2 милиона години, когато е валяло без да спре. Юкатанския метеорит е предизвикал ГЛОБАЛЕН пожар. Йелоустоун е затрупал Северна Америка с 3 метра пепел и е последвала няколкогодишна ГЛОБАЛНА зима...Лагерните огньове на динозаврите ли са били причината?

fallback