Снимка: БТА
fallback

Шествия срещу насилието над жени имаше днес в над 40 големи и малки испански градове. Инициаторите им отбелязаха така Международния ден за премахване на насилието над жените, предаде Асошиейтед прес.

В Мадрид десетки хиляди се включиха в шествие, организирано от феминистка организация, която призоваваше за масов протест, и докато преминаваха през центъра на испанската столица, скандираха "без повече жертви, искаме свобода".

Oще по темата
Официалните данни сочат, че в Испания през тази година 44 жени са били убити от сегашните или бившите си партньори, отбелязва Асошиейтед прес. От 2003 г., когато в Испания започва да се води статистика, общият брой на жертвите е 999 - 972 жени и 27 деца.

Вече над 10 години борбата срещу семейното насилие се е превърнала в приоритет в Испания и от 2004 г. в страната действа закон срещу този обществен бич, предаде БТА.

Десетки хиляди излязоха и по улиците на Франция срещу сексизма и сексуалното насилие. Протестиращите призоваха правителството да превърне борбата срещу насилието в основен приоритет, както и да се инвестират повече средства за подпомагане на жертвите.

Демонстрантите развяваха виолетови плакати с надписи "Ние всички". Акцията имаше за цел да отбележи и едногодишния юбилей на движението "Аз също", предаде Bulgaria ON AIR.

Протестът намери широк отзвук и в други европейски градове. Данните показват, че 225 хиляди жени са претърпели насилие от страна на настоящия или бившия си партньор всяка година във Франция. А над 230 жени са жертви на изнасилване или опит за изнасилване всеки ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

ХО-ХО-ХО

преди 5 години

До ХА-ХА-ХА"Какво става зад входната врата е проблем на нашето семейство."Мантрата на всеки деспот, който вярва, че неговия дом е крепост в която само той е цар.

7

Хюго Бос

преди 5 години

Ама нали бяха подписали Истанбулската им конвенция? Нали за нас казваха, че всеки дрн сме си биели и убивали жените? Как така там са 44, а при нас двойно по-малко? А в Турция колко бяха, джендерасти долни? Я, грантаджиите- нещастници да обяснят защо искат да трупат дивиденти , вкл. финансови, за сметка на чужди трагедии? Защо при всяка трагедия у нас не спират да набиват канчетата за измисленста си джендърска конвенция, а ако дтава дума за чужбина, и то е джендърски държави- мълчат като п***тки?!

6

Да си го кажем!

преди 5 години

Отклоняване на проблема от факта че държавите им са пълни с таранбуки които трябва да изхранват а парите все повече намаляват.

fallback