Снимка: Pixabay

25 ноември е Международният ден за борба с насилието над жени. У нас, за 10 месеца са убити 28 жени и 3 деца. Всички те – жертви на домашно насилие.

1 милион българки са жертва на тормоз у дома.Статистиката от международни организации показва, че почти всяка трета жена е подложена на домашно насилие. Това заяви  Гергана Куцева от Български фонд за жените.

"Профилите на насилниците и жертвите е много трудно да бъдат обяснени, защото противно на разпространените стереотипи, те не са свързани с образованието или с материалното положение на хората. Насилието е разпространено на всички нива”, обясни тя пред bTV.

Още по темата

Според нея, ако децата са свидетели на насилие в дома си, това със сигурност ще даде отражение, когато пораснат. 50% от момиченцата, които са наблюдавали сцени на тормоз се превръщат в жертви, а момченцата – в насилници.

Организацията на Куцева се бори за превенция на насилието. Според нея държавата не е поела цялостен ангажимент за справяне с проблема. Няма координационен механизъм, в който полиция, прокуратура, доставчици на социални услуги да се погрижат за жертвата, констатира тя.

Куцева беше категорична, че е необходимо разкриването на кризисни консултативни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase