Снимка: Pixabay

До преди няколко години, съревнованието за завладяване на Космоса се водеше между правителствените организации на отделни държави и най-вече между САЩ и Русия. В последните години обаче, приоритетите на властите са други и все по-малко средства биват отделяни за наука и изследване на Вселената.

Това е една от причините мисията на НАСА до Марс да е несигурна и дори почти невъзможна. Но нов вид състезание се заформя, след като звездите вече не са под монопола на правителствата.

Космическата надпревара вече се води между частните организации и фирми. Илон Мъск упорито се опитва да прати човек на Марс преди НАСА, а сега на сцената на вселенските войни излиза и руският милиардер, филантроп и любител на науката – Юрий Милнер.

Богаташът е толкова запален по идеята, че някъде из необятната Вселена има други същества, че впряга всичките си усилия и няколко милиона долара, за да ги открие.

В началото на месеца, на седмата подред церемония по връчването на наградите Breakthrough Prize, които "превръщат учените в герои", Милнер разпалено говори за целите, които неговата компания си е поставила. Той не искал да засенчи НАСА, или която и да било друга правителствена организация, а да и помогне в мисиите за намиране на извънземни или дори нов дом за човечеството.

Пред Юрий Милнер стоят множество дестинации, които той няма търпение да изследва. Една от тях е луната на Сатурн - Енцелад, както и Европа на Юпитер. И двете са сковани от дълбок лед, но под него вероятно има течна вода, където свободно живеят микроорганизми. Мисията на НАСА до Енцелад едва ли ще се случи в близките няколко десетилетия, но богаташът е сигурен, че той ще им помогне, като изпрати кораб там доста по-рано.  От друга страна, учените от правителствената организация не се отказват, и са готови да кофинансират проекта на Милнер със 70 хил. долара.

Другата му цел е Венера. Колкото и странно да звучи, тъй като температурата на повърхността й е над 400 градуса, на 40 км. над повърхността й, високо в облаците, условията за живот са много по-добри. Венера е и една от най-подходящите планети за тераформиране и заселване с хора в бъдещите десетилетия. 

Филантропът иска и да създаде сонда, която да достигне до най-близкото слънце до нас, в съзвездието Алфа Кентавър, да вземе проби и, може би, да открие форми на живот. А в плановете му се включват и лазерни космически кораби, които да изследват новоткритите екзопланети. В последния проект вече са налети близо 100 млн. долара.

За сега Юрий Милнер няма конкуренция в намеренията си. Дори Илон Мъск може да е спокоен, че руският милиардер няма да посегне на любимия му Марс. Филантропът, запознат добре с изследванията на множество учени, е твърдо убеден, че мисията до Червената планета би била безсмислена. Според него, за да достигнеш до нещо наистина интересно, трябва да копаеш дълбоко под повърхността на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase