fallback

Във Франция започна национално разследване заради десетки бебета, родени без ръце или без длани. Преди седмици местните власти в няколко френски департамента са провели вътрешно проучване.

Първото разследване е започнало след като става ясно, че дузина деца са се родили без крайници в няколко френски региона. Разследването приключва без властите да успеят да посочат конкретна причина, пише BBC. 

Нови 11 случая в източния район Ен накараха властите да отворят ново разследване. В случая става въпрос за агенезия, при която горните крайници на плода не успяват да се развият по време на бременността. Може да липсват или целите ръце, или само длан, или дори пръст.

Случаите са концентрирани в района на Ен, недалеч от швейцарската граница, както и в съседните Британи и Лоара-Атлантик, в северозападния край на Франция.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин призова за задълбочено разследване, след като първоначално учените не можеха да дадат обяснение за случващото се.

Пред френска телевизия тя заяви, че първите резултати от националното разследване ще станат ясни през януари, а по-нататъшни заключения ще бъдат представени през лятото.

"Мисля, че цяла Франция иска да знае", заяви госпожа Бузин. Тя посочи, че според разследването отговорът може да се крие в природата, или в храна, или дори в напитка.

"Може да е дори нещо, което са вдишали - в момента просто не знам", посочи Бузин.

Всички случаи в Ен са на хора, живеещи в радиус от 17 километра от село Друя. Това кара много хора да спекулират, че в случая става въпрос за щети, нанесени от пестициди.

Някои от историите на засегнатите вече са разказани във френските медии. Родителите на 8-годишно момче, засегнато от аномалията, разказват, че по време на проследяването с ултразвук на бременността проблемът не е проличал.

Семейството разбрало за аномалията, когато техният син Райън се родил и докторите не можели да им обяснят причината.

Друга майка била разпитвана от лекарите след раждането на синът й Лео с деформирана ръка.

Във вторник националната здравна служба на Франция съобщи, че нови случаи са били разкрити от разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 5 години

Велика страна са дано по-скоро установят източника на проблема... жалко за дечицата. Живеем в свят, който никога не е бил толкова замърсен.

50

Майка

преди 5 години

До 52 Вината не е в родителите. Аз съм правила всички фетални морфологии. Плащала съм всеки месец за преглед на ехограф. Гледали са ме 5 доктора и уж най-добрият за южна България ми прави 4Д-то, но синът ни се роди с липсващи пръсти и кости. Тип щипка на рак, като всичко що препоръчително и на частно съм правила, но всички вдигат ръце и казват, че тепърва радиацията от Чернобил започва отражението си. Документ имам, че има 10 пръста на ръцете, но уви само 8 са, като 3 от тях недоразвити.

49

Анонимен

преди 5 години

франция е страната с наи много атомни електроцентрали мисля че са около 18 ако не се лъжа каквито и противобезопасни мерки да взимат при такова голямо количество централи все някъде се получава пробив и има изтичане на радиация политиците им знаят много добре каква е причината за раждането на такива деца да не се правят на МИТКО КИТКАТА

fallback