Още по темата

Прокуратурата започна разследване за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина. Следователите извършиха вчера обиски на адреси в София, Плевен и Кюстендил.

Над 20 души са арестувани, сред които председателят на агенцията Петър Харалампиев и нейни служители. 

"Това, което се случва не е изненада за никого. По-скоро е изненада моментът, в който се случва. Всички, имали по някакъв начин досег с работата на Държавната агенция за българите в чужбина, са наясно, че там противоречиви практики има от много дълго време", коментира в студиото на "България сутрин" бившият зам.-председател на ДАБЧ Ива Йорданова.

Още по темата

Тя посочи, че през октомври 2014 година на база нейна докладна е била разпоредена проверка на главния инспекторат на МС, която е установила, че над 19 хиляди удостоверения за български произход са били издадени неправомерно.

Работата на прокуратурата започнала преди 4 месеца по сигнал за масово издаване на фалшиви документи за български произход на молдовци, украинци и македонци.

След сигнал до антикорупционната комисия държавното обвинение започва да проучва схемата за неправомерно издаване на български документи. Информацията до този момент сочи, че разследващите са установили получаване на подкупи от длъжностни лица, заради което в ареста се озоваха повече от 20 души, сред които и председателят на агенцията Петър Харалампиев и главният й секретар Красимир Томов.

Според неофициална информация по случая освен служители на агенцията зад решетките са и хора, които са посредничили, между тях и чужденците, желаещи да се сдобият с български документи.

"Радвам се, че макар и с толкова голямо закъснение, службите най-сетне реагираха. Защото четири години по-късно нищо в ДАБЧ не се е променило, там цари пълен хаос. И е време да се предприемат някакви действия", подчерта още Ива Йорданова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че престоят ѝ в Агенцията е бил твърде кратък, за да успее да промени каквото и да било.

"За съжаление един от големите проблеми в ДАБЧ е честата кадрова смяна. Лично аз не мога да си обясня защо това се случва, тъй като за да се решат проблемите е необходимо да се промени вътрешната организация, нормативната база и цялостната визия за бъдещето на ведомството", отбеляза бившият зам.-председател на Държавната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase