Главният прокурор Борис Велчев е оптимист, че българските власти ще успеят да докажат, че византийската чиния, предложена вчера на търг в Лондон, както и други части от същия сервиз, са изнесени незаконно от страната. Това Велчев заяви днес пред журналисти.

По думите му българските власти трябва първо да успеят по недвусмислен начин да докажат, че този предмет, а може би и други съдове, за които има данни, че са в чуждестранни музеи, са намерени не в началото на века, а по-скоро и са изнесени.

"От това, което ми докладват, съм оптимист, има описания, които могат с малко научна помощ да ни дадат възможност да идентифицираме предметите", допълни главният прокурор.

Според него това е най-важното - да сме сигурни, че този съд, както и другите, са намерени на територията на България и то наскоро и очевидно са изнесени незаконно. По думите му това е дълъг процес, в който прокуратурата разчита главно на помощта на специалистите археолози.

Имаме известна информация, че част от останалите съдове се намират в чуждестранни музеи, но предпочитам тя да се огласи, когато специалистите са сигурни, че може с голяма доза основание да претендираме за съответните съдове, каза още Борис Велчев.

На въпрос за проведения вчера в Лондон търг, на който византийската чиния не е намерила купувач, главният прокурор заяви, че прокуратурата няма никакви претенции към британските власти.

Ние свършихме нашата част от работата - британският съд уважи нашите аргументи да не се провежда търгът, но по-горестоящият съд на следващия ден имаше друго виждане - това е нормално във всяка правова държава, каза Велчев.

Въпросът не е в британските власти, въпросът е какво ще направят българските власти оттук нататък, за да си върнат това съкровище. При това говорим само за една част от това съкровище, предстои да изясним къде се намират останалите части от този голям средновековен сервиз и какви мерки да предприемем, за да ги върнем всички в България, допълни той.

По негово мнение това няма да бъде лесно. "Лошото е, че сме допуснали да се стигне до там - те да се окажат в Англия или някъде другаде по света", каза Борис Велчев.

В отговор на въпрос той допълни, че има изключително слаби резултати по иманярски дела.

Чинията от XII век не беше продадена на търга, организиран вчера от аукционна къща "Кристис", съобщи кореспондентът на БНР от Лондон.

Антиката не беше продадена, защото не бе достигната обявената предварително цена от 300 000 паунда. При това положение чинията се връща на собственика, който ще решава каква ще е съдбата й занапред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase