Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Ю Ес Ей Тудей, че вярва, че смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги е "заговор, който не се е развил по плана", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Oще по темата

Тръмп каза още, че е обсъдил ситуацията с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

"Той каза, че няма нищо общо с това, че кралят на Саудитска Арабия също няма нищо общо с това", каза Тръмп, визирайки принца. Президентът обаче отказа да отговори на въпроса дали вярва на това обяснение, предаде БТА.

Американският президент Доналд Тръмп първоначално заплаши с драстични последици за смъртта на Кашоги, а след това изведнъж нарече саудитската декларация "правдоподобна".

Тръмп отново преобърна мнението си в нощта срещу неделя.

Попитан от журналисти дали е доволен от това, че Саудитска Арабия е уволнила двама съветници, Тръмп заяви: "Не, не съм доволен, докато не намерим отговора, но това е голяма първа стъпка, добра първа стъпка, но искам да получа отговори". Той обясни, че е възможно принц Мохамед бин Салман да не е бил наясно с плановете за убийството.

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл пътува към Турция, за да работи по разследването на смъртта на саудитския журналист  в саудитското консулство в Истанбул, предаде Ройтерс, като се позова на запознат с въпроса източник.

Същевременно американската телевизия Ен Би Си съобщи, че посланикът на Саудитска Арабия в САЩ принц Халед бин Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд е приел във Вашингтон Кашоги преди няколко месеца, предаде ТАСС.
Кашоги бил в дипломатическата мисия на Саудитска Арабия във Вашингтон в началото на годината за регулярни консулски въпроси.

Дипломат, който го разпознал, съобщил на посланика, който приел Кашоги в кабинета си и провел половинчасов разговор с него. Посланикът принц Халед е по-малък брат на престолонаследника на Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман. За какво са си говорили той и Кашоги не става ясно. Пред приятел Кашоги казал, че разговорът бил приятелски. Според източници по това време Рияд полагал активни усилия да убеди журналиста доброволно да се върне в родината си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

до коментар 10Точно така, ще видим много сериозни мерки от СА към обявени от тях виновници - естествено, близките им ще бъдат подобаващо компенсирани!

10

аз

преди 5 години

До LosHoКаквото ще да казва - на СА няма да им се размине - както изглежда! Тепърва демократите ще скочат! И в Конгреса, и в Сената! А и половината републиканци няма да им простят! Независимо от договорите! Освен, ако СА не предприеме достатъчно драстични мерки срещу виновните!

9

аз

преди 5 години

До баба мараКакви глупости говориш?! Какво общо има България с арабите?! Още по-малко - със арабите от СА?! Основно образование имаш ли?!

fallback