Снимка: Булфото, архив
fallback

Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани за схемата, чрез която е източвана здравната каса с незконен реескпорт на медикаменти за онкоболни.

Oще по темата

Лекарствата били за пациенти в болницата "Йоан Павел" в София и "Св. Мина" в Благоевград.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че са задържани общо седем човека.

"За обществото вероятно не е тайна, че има такива практики", обобщи той, цитиран от БТА.

Става дума за пътя на лекарствата от вносителя, като те не стигат до онкоболните и се изнасят за чужбина чрез незаконен реекспорт.

"Това е търговия с живота на хората", посочи Гешев.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изключи възможността групата да е функционирала повече от година.

Медикаментите, които са реекспортирани не могат да бъдат купени свободно, нито намерени в мрежата. Схемата работела по следния начин - на раково болни не са вливани, но са изписвани въпросните лекарства. А вливанията са ставали само на хартия.

При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари. А медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока.

Тепърва ще се прави експетиза на това, което е вливано на болните у нас. Съмненията са, че не са оригинални лекартсва, които не е ясно как са придобити.

Двете болници не са свързани пряко, но групата имала ръководител. Той намирал посредниците, които се свързвали с медиците по веригата.

Заместник-директорът на ГДБОП Стефан Джолев обясни, че преди година е постъпил сигнал по случая. Според Иван Гешев този случай показва, че има социално икономически проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 години

Дори и да са изписвали лекарства, от които болния няма нужда и при това да са му направени ВСИЧКИ нужни вливания, пак си е убийство. Защото после здравната каса няма пари за лечение на болни хора. Кражбите в здравната система трябва да се наказват с най - тежките наказания, защото убиват. Както и престъпленията на политиците, полицаите, съдиите, държавната администрация, лаборатории и т.н. В Китай арестуваха шефа на Интерпол за корупция...

63

Питащ

преди 5 години

"Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани...." На едно място пишете задържани 7 души, на друго 8...!!!?Тук пишете за 3-***! Останалите параджиите ли са, санитарите ли са, мед. сестрите ли са...? Това не е вярна и точно поднесена информация !

62

Анонимен

преди 5 години

Баща ми го изкараха раково болен,след като кожната лекарка го накара да си направи изследване в частна лаборатория и самата тя го уведоми пи телефона да се яви на комисия за кожен рак,после лъчелечение,но после разбрахме ,че във Варненския онкодиспансер са му правили химиотерапия ,а това никога не е правено,в пресата прочетох за уволнението на аптекарката от онкодиспансера за търговия с лекарства,а ако е бил здрав?

fallback