Министър-председателят Бойко Борисов наскоро възроди идеята за евентуално изграждане на нов национален стадион, тъй като сегашният "Васил Левски" вече е морално остарял и предизвиква сериозни задръствания в центъра на София, когато на него има голямо събитие.

Още по темата
Борисов поиска помощ от журналистите - да направят дискусия къде точно трябва да се намира той и даде пример с мача на Славия- Ботев (Враца), където по думите му "заради 200 човека, 2 млн. да страдат" както е в момента, когато има мач на националния стадион "Васил Левски".

Трябва ли да се премести стадиона, коментират пред Bulgaria ON AIR спортните журналисти Крум Савов и Едуард Папазян.

"При наличието на такова архитектурно съоражение, което освен спортен, има и исторически морален харакетер заради събитията, които са се случвали там и заради това, че освен футболен, стадионът е и многофункционален, аз смятам, че определено мястото му е там и би било кощунство да бъде бутнат, за да се построи нещо ново и съвременно", заяви в "България сутрин" спортният журналист Крум Савов.

На срещуположна позиция обаче бе колегата му Едуард Папазян. "Националният стадион в този му вид трябва да бъде съборен и да остане само централната му част, където да има музей на спорта. В момента той е губещо предприятие", коментира Папазян.

По неговите думи София е единствената столица в Европа, която няма нов стадион.

Според Крум Савов футболният стадион няма как да се напълни заради нивото ниското ниво на футбола, който се играе у нас. По неговите думи е по-правилно да се харчат пари за другите сфери като образование, здравеопазване и култура.

Едуард Папазян коментира пред Bulgaria ON AIR, че "Васил Левски" е негоден и не би трябвало да приема мачове от европейски класификации и трябва да има нов стадион. По негови думи няма смисъл от голямо спортно игрище, ако се погледнат тенденциите на всички отбори в света - клубовете строят по-малки стадиони.

"Едно от задълженията на държавата е да направи стадион. Спортът в нацията не може да се възпита по друг начин, освен с гледане. Не можеш да накараш децата да тренират нещо, без да са отишли на стадиона да се запалят", заяви в "България сутрин" Папазян.

Гледайте видео с цялата дискусия на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase