Снимка: Булфото

Националният отбор може да има нов стадион, който ще е на стойност около 100 милиона лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с волейболистите ни във Варна.

Още по темата

"Възможно е да извадим 100 милиона за едно кокетно съоръжение, стига да има за какво. Сега националите играят добре и сърцато, дано завършат първи в групата и да се класират. Много ми се иска. Ако го направят, може да им направим кокетен стадион. Нали видяхте, че избушиха и откраднаха "Васил Левски". Нали щяха да правят козирка и още много неща? Нито козирка, нито зали направиха. Обраха го, откраднаха го", заяви премиерът.

Както е известно, идеята за нов национален стадион се лансира от доста време. Нееднократно се е коментирало, че мястото му трябва да бъде в покрайнините на София. Един от възможните варианти е между крайните столични квартали Люлин и Обеля, докъдето стига метрото. Споменаваше се и вариант съоръжението да е около Летище "София" и булевард "Ботевградско шосе".

Повечето големи стадиони в Европа се намират далеч от центъра и туристическите зони. "Васил Левски" пък е разположен на пъпа на най-големия ни град и при големи мероприятия се създават трудности с предвижването на гражданите. Освен това около него няма къде да се изгради голям паркинг, а това е основен критерий на УЕФА за по-висок ранг на стадиона. Отделно от това поставянето на козирки на всички сектори ще оскъпи още ремонта, като може да го направи практически безсмислен.

След като посети Варна, министър-председателят инспектира и строежа на спортната зала "Арена Бургас". Тя е от огромно значение за българския спорт, защото ще позволи България да домакинства още повече състезания от най-висок ранг.

Спортното съоръжение е без аналог и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг с над 800 места.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase