Снимка: архив Reuters
fallback

Турската централна банка повиши днес силно водещата си лихва от 17,75 процента на 24%, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската валута, след рязкото й поевтиняване тази година, предаде Асошиейтед прес.

Комитетът по парична политика на банката повиши днес едноседмичната репо лихва въпреки по-ранните коментари на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу повишаване на лихвата.

Oще по темата

Турската лира започна да се възстановява малко след вдигането на ставката, укрепвайки с 3,4 процента до 6,18 лири за долара. По-рано днес курсът на лирата отчете понижение с 3 процента.

В изявлението си централната банка отбелязва, че местната икономика отслабва, а инфлацията се ускорява.

Вдигането на лихвата може да потисне растежа още, но според независими експерти е необходимо, за да се овладее инфлацията, която е около 18 на сто, и за да се подкрепи националната валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 5 години

Погледът на Реджепа още ли е насочен към бившите територии на Османската империя? Явно е завиждал на султаните от онова време,че са пълнили хазната си от поробените държави от данъци,включително и "зъбен данък".

24

Erdogan

преди 5 години

Чем в *** инфлацията над 3% ама лихвите в банките 0.01%, да видим колко ще издържи народа. Има икономика в Турция всичко се произвежда народа работи на 3 смени, в *** какво има? Какво се произвежда? Корупция контрабанда може би.

23

Панама пейпърс

преди 5 години

Дочух някакъв блян за някакви ТУРЦИ със по пеесе-сто бона ф банкята ,окей аркадаш,туй са 20-те процента робовладелци ами останалата част от свинарника ????Що си мислиш,чи вашту кинеф мириши по-малку от нашту ,и от тос на западя???

fallback