Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

Вярвам, че няма да стоим повече от две години в чакалнята на еврозоната. Това прогнозира бившият финансов министър Милен Велчев. Според него срокът на престоя ни пред вратите на еврото няма да бъде удължаван.

"И след тези две години преценката е почти автоматична, а условието е спазването на маастрихтските критерии, които ние и сега изпълняваме. А в чакалнята е напълно реалистично да влезем следващата година, каза Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Тази седмица финансовият министър Владислав Горанов подаде официално заявление за влизане на България в банковия съюз.

"Това формално решение е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от eврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към eврозоната и на българския лев към механизма ERM-2", обясни през седмицата Горанов.

Сега Милен Велчев го подкрепи за стореното.

"Поздравявам Горанов за ясната политика за бързо присъединяване към еврозоната! Ново "изобретение" на еврозоната е предверието на чакалнята. Но трябва да са си довършим реформите. Изглежда трябва външен натиск за реформите", каза той.

Според него може да се направи и аналогията за нов мониторинг.

"Дано сега са по-обективни в оценките си към нас! БНБ се справя доста добре с надзора. Резултатът от стрес-тестовете ще бъде идентичен с тези от 2016 г.", убеден е Велчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

ХАХ

преди 5 години

'Трябва ад си довършим реформите, категориче е Милен Вечлев'

88

Анонимен

преди 5 години

БНБ се справяа добер с надзора? - стреса теста показа че няма банка в България която да не е в окаяно състояние!

87

To6

преди 5 години

ЩОМ И ТОЗ СЕ НАМЕСИ - СПУКАНА НИ Е РАБОТАТА.

fallback