Снимка: БТА
fallback

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти.

Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 милиарда долара ще бъде обявена допълнително. Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че въвежда 25-процентни мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара. Той заяви, че митата ще бъдат наложени на стратегически важни китайски вносни стоки и обеща допълнителни мерки, ако Пекин отвърне на удара, отбелязва Ройтерс.

"САЩ държат да възприемат поведение, което нарушава правилата на Световната търговска организация. Това е нарушение на легитимните права и интереси, които Китай има съгласно правилата на СТО и заплаха за икономическите интереси и сигурността на Китай", заяви китайското министерство на търговията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Рекс Тилърсън

преди 5 години

Не искам да бъда евтина работна ръка. Да ме експлоатират богатите капиталисти както в България така и на Запад. Единственото което искам е достоен живот в България. А ако ще ходя на запад то да бъде с туристическа цел

67

Рекс Тилърсън

преди 5 години

Ами баце. Закриха ни АЕЦа, изкупиха ни заводите на безценица, унищожиха разузнаване, полиция, армия, образование, здравеопазване и после ни подхвърлят жълти стотинки в замяна. Най- бедната държава в Европа, най- корумпираната. Без почти никакви възможности за младите хора. И не! Не искам да се възползвам от социалната система на Запада. Искам да си стоя в България и да получава същите заплати за същата работа като останалите европейци.Няма нормален човек който да не иска да си стои в родината!

66

до рекс

преди 5 години

И стига с тези комплекси,че някой те третира като втора ръка.Европа е отворена и всеки българин може да живее където си поиска в Европа,да работи и да се възпоузва от социалната система на всяка една западно европейска държава.Имаш същите права като германеца,французина и англичанина.А тази идея че западняците трябвали да си пратят парите в България,за да може българина да живе като цар го забрави.Запада ли ти е виноен за корупцията и мафията в България,дават пари и се краде,чалга нация.

fallback