Архив: Булфото
fallback

Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, смята проф. Аспарух Аспарухов, декан на медицинския факултет в Плевен.

Според лекарите много трудно ще се реши другият основен проблем на системата - липсата на кадри. Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи допълни зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9.

Освен сестри, трудно се намира и помощен персонал, ситуацията със санитарите също е трагична, допълни Хаджийски. Той посочи, че заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

Проблем вече не е само липсата на медицински сестри, а и на лекари, каза още проф. Аспарухов. Той отчете, че над 70 на сто от завършващите студенти медици, се насочват към чужбина. На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни, допълни проф. Аспарухов.

Лекарите са скептични дали може да "внасяме" медицински кадри от чужбина. В туризма това не е проблем, посочи проф. Аспарухов. В системата на здравеопазването обаче първо пристигащите трябва да докажат компетентността си и освен това трябва задължително да знаят български език, иначе няма да могат да общуват с пациентите си.

По думите му, тъй като самите общини са в лошо икономическо състояние, те прехвърлят отговорностите си на държавата. Броят на болниците у нас - над 400, е огромен и не е логично всички да са на нужното високо ниво, с модерна апаратура и висококвалифицирани кадри, смята проф. Аспарухов.

Според него би било по-разумно здравните заведения да се окрупнят и пациентите да бъдат обслужвани в областните центрове, но задължителното условие е да има осигурен превоз от малките населени места.

Всяка година парите за здравеопазване от държавния бюджет се увеличават, а недостигът се задълбочава, посочи проф. Аспарухов. Според него този парадокс няма да се разреши, ако парите продължава да се разпределят между толкова много лечебници. Нужно е да има някаква концентрация, която ще позволи по-добро оборудване и по-високо заплащане за хората, смята проф. Аспарухов.

Проблемите на българското здравеопазване и пътищата за тяхното разрешаване бяха една от темите на 28-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България", която се проведе край Варна. По традиция на форума се събраха близо 300 специалисти от страната и чужбина. При дебатите като основни проблеми на сектора експертите откроиха намаляването на кадрите и недофинансирането на болниците, особено общинските.

Проф. Весела Кристенсен, която от години работи в Норвегия, посочи, че няма здравна система в света, която да е без проблеми и да е изцяло задоволена финансово. Нейната позиция е, че дори в скандинавската страна, където живее, въпреки подкрепата на държава, всяка година болниците приключват на минус с бюджета. Основната причина е, че медицинското обслужване става все по-скъпо, апаратурата и консумативите изискват огромно финансиране и държавите, колкото и богати да са, не смогват да заделят толкова много средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

12

преди 5 години

Нищо няма да се промени, защото никой нищо не прави по въпроса. Най много да направят реформа и да сменят наименованието Общинска болница с Болница за мултипрофилно общомедицинско диагностично полулечение, да поръчат нови табели и в резултат да не останат пари за бензин на самотната линейка.

25

Анонимен

преди 5 години

До Я па ти...---------------------------------------Що,ти почитател на тиквата ли си.

24

AZ

преди 5 години

Младите лекари могат да бъдат задържани единствено и само с европейскиа заплати.Защото нали имаме претенции да се лекуваме по европейски.Ама ако може някак си да плащаме по български.Няма да стане така.

fallback