Снимка: Укипедия
fallback

Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си " след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.

Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син. В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.

Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. С него се провеждат следствени действия. Злосторникът е използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното, предаде БТА.

Задържаният вандал е бил пиян. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Ops

преди 5 години

Руснаци....

36

Башка Луд

преди 5 години

Изключителна творба, велик автор!Това е второто посегателство над картината.Преди доста години, луд с нож посича платното крещейки, "не го убивай, той ти е син!"За това има и дебело стъкло отпред.Явно обаче не е издържало на колчето от огражденията.Лудите няма да свършат никога!Дано скоро я реставрират.

35

La France

преди 5 години

Картината е изключителна и емблематична. Дано щетите не са големи...

fallback