Снимка: архив, Reuters
fallback

Началникът на генералния щаб на иранските въоръжени сили отхвърли днес призивите на Вашингтон към Техеран да намали влиянието си в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Генерал-майор Мохамад Багери каза, че Иран няма да иска позволение от която и да било страна, за да развива отбранителните си способности.

"Иранските въоръжени сили сега са, благодарение на Бог, по-добре подготвени от когато и да било и няма да чакат разрешение или одобрение от която и да било сила, за да развият отбранителните си способности", заяви Багери, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.

Oще по темата

Началникът на иранския генерален щаб нарече американските ръководители "вероломни, жестоки, престъпни, изолирани, гневни, корумпирани и платени от ционисткия режим". САЩ нямат куража да влязат във военна конфронтация с Иран, увери той.

Същевременно иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че изявленията на американския държавен секретар Майк Помпео за Иран са "неверни" и се основават на "стари илюзии", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон стана заложник на лобистки групи, увери той в интервю за иранската държавна телевизия.

Преди два дни Помпео каза, че САЩ ще наложат санкции на Иран, ако той не намали регионалното и военното си влияние. Американският държавен секретар обвини Техеран, че подкрепя въоръжени групи в страни като Сирия, Ливан и Йемен, припомня Ройтерс.

Зариф каза днес, че Помпейо е повторил стари обвинения срещу Иран, "само че с по-силен и по-циничен тон".

"(Държавният секретар) и други представители (на американските власти) са в плен на стари илюзии. Те са заложници на корумпирани групи за натиск", заяви Зариф.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

А Тръмп как мачка Евросъюза. Залостил ги е яко и не могат да мърдат докато ги ***.

22

к`во има да става?

преди 5 години

Има едно тясно място - Ормузкия пролив. Ако там се взриви едит 150000 тонен танкер, проливът ще се задръсти и саудитскишя и кувейтския петрол няма откъде да минат. иранският терминал е към океана.цената на петрола веднага ще ххвръкне двойно и тройно.И Путин , и бай Дончо краварски имат голяма полза от това.

21

ДО №14

преди 5 години

До АнонименИРАН Е ПЕРСИЯ !!РЕПУБЛИКА ИРАН е наследник на една велика и стара империя. Пред нея дребни държавици появили се в средата на миналия век, чиито представители са на върха на управлението на кремъл и белият дом, изглеждат жалки и нещастни. КОЙ СТОИ ЗАД ИРАН??ЗАД ВЕЛИКИТЕ НАРОДИ СТОЯТ ВЕЛИКИ ВОДАЧИ, А НЕ ТАКИВА ОТ ДЖОБЕН ФОРМАТ КАТО В САЩ И РУСИЯ.

fallback