Майк Помпео. Снимка: Reuters
fallback

САЩ замениха преговорите с Иран с диктат, пише в. "Монд". Държавният секретар на САЩ Майк Помпео използва вчера първата си голяма реч за външната политика, за да отправи твърдолинейно послание, в което поиска от Иран да промени кажи-речи напълно поведението си на световната сцена, пише в. "Ню Йорк таймс".

Натискът едва започва. Скъсването на ядрения пакт с Иран е първа стъпка от дълъг и болезнен процес, който има за цел да върже ръцете и краката на режима на аятоласите, пише в. "Паис".

САЩ въобще не възнамеряват да предоговарят споразумението от 2015 г., а искат да сключат ново, което да съдържа окончателен отказ от страна на Иран от каквито и да са ядрени амбиции, закриване на програмата за балистични ракети и край на експанзионизма в Близкия изток, добави испанското издание.

Oще по темата

Част от дванайсетте американски искания, които Техеран трябва да изпълни, се отнасят за ядрения въпрос. Те се простират далеч отвъд пределите на умиращото споразумение, което иначе е смятано за най-стриктното в историята на борбата срещу ядреното разпространение.

Но най-фрапантните искания се отнасят за регионалното влияние на Иран, от който САЩ искат да се разпорежда само в собствените си граници, добави френският вестник.

САЩ избраха да приложат политика на "максимален натиск" върху Иран, както направиха със Северна Корея. Вашингтон смята, че е принудил режима на Ким Чен Ун да смени тона и да започне диалог с Южна Корея. В този случай обаче администрацията се ползваше с голяма международна подкрепа, изразяваща се в санкции, приети от ООН.

Отказвайки да признае, че в Иран има и умерени политици като президента Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф, американският държавен секретар събуди отново подозрения за американски заговор за дестабилизиране и събаряне на режима в Техеран, добави "Монд".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

USA

преди 5 години

САЩ не преговарят с терористи. Go USA!

25

да бе

преди 5 години

До анонимен То се видя кой организира джихада. Тищо ислямско няма у американските марионетки.

24

ognyanz

преди 5 години

Бизнесменът от еврейски произход Шелдън Аделсън (Sheldon Adelson) е изпратил на републиканската партия в САЩ чек за 30 милиона (!) долара за да бъде преместено посолството на САЩ в Ерусалим. Така че при Тръмп всичко е бизнес. Колко ще получи ако успее да прокара новото споразумение, можем само да гадаем.

fallback