Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Премиерът Бойко Борисов призова българският бизнес, а и лидерите на страните от Балканите да успеят да задържат младите и образовани хора в страните си.

"Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентноспособни на пазара. Не говоря за пазара в Европа, която е доста изостанала в това отношение. Говоря за САЩ, Япония, Китай, където се влагат милиарди", посочи той на дискусия "Цифрови умения, нови възможности за развитие на местния бизнес".

"Със сигурност трябва да отговорим на тези предизвикателства", изтъкна Бойко Борисов и продължи: "Много трябва да внимаваме Google да не ни открадне кадрите, защото много често се случва така. Не говоря само за Google, а и за големите западни компании, които си прибират кадрите при тях".

По думите му в съвременния свят дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство.

"Може би най-срещаните реплики са: "Чукни в Google" или "Чичко Google знае всичко". Спорим ли за нещо, го проверяваме в Google", коментира той.

"Светът върви с такива темпове, че дори не можем да ги асимилираме. Ако се върнем 20-30 години назад – обикновено на 10 години се случваше нещо - от черно-бял телевизорът да стане цветен, от кинескоп да стане плазма. Сега всеки месец има нови и нови приложения", посочи премиерът.

По думите му младите хора по света и у нас дори не гледат вече телевизия.

"Всички са на телефона, там им излизат сайтове, новини и могат да видят всичко", прозря Борисов, затова и настоя, че условията, доходите и заплатите в България трябва да са такива, че младите хора да останат тук.

"Гордеем се с това, че успяхме да вкараме в класните стаи над 22 хил. деца, които изобщо не ходеха на училище... Тези деца нямаше да могат да четат и пишат, камо ли да имат дигитални познания и култура", обясни премиерът.

"Това е нещо много добро. За това решихме да увеличим двойно учителските заплати. Инвестирахме над 700 млн. лева в образователна инфраструктура", пресметна Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

290

А

преди 5 години

КАКВО СТАВА С ХЪБЧЕТАТА,ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ,ХЪБЧЕТА ,ТА ХЪБЧЕТА,СЕГА СИ ЗАЕТ СЪС ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,САМО ЧЕ НЕ ЗНАМ НАС КАКВО НИ ТОПЛИ,АКО ИМАХМЕ ЮЖЕН ПОТОК И БИЛИНЕ ЩЯХМЕ ДА ГИ ЗАРИБИМ С ГАЗ И ТОК,ПЪК СЕГА СМЕ ПО ГОЛИ ДУПЕНЦА,И САМО БЪРБОРИМ,ПАРИ,ИКОНОМИКА,СТОКИ,ПРОМИШЛЕНОСТ,СЕЛСКО СТОПНСТВО,БАТЕ.

289

ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ СЪ

преди 5 години

ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ СЪСИПАХА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ЕДНА ГРАДУШКА НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ТРЪГНАЛ САМОЛЕТИ ДА КУПУВА

288

Миташки

преди 5 години

Само бледолики ще останат и тои ще им бъди вожда....

fallback