fallback

Общ преглед

Единствената на земята полярна мечка, родена в района на тропиците, бе приспана завинаги от ветеринари в Сингапур.

Инука бе един от най-популярните бели мечоци в света. Заради множеството си болежки от своите 27 години, той бе приспан от ветеринари, съобщава BBC.

Полярният мечок е роден в зоологическата градина в Сингапур на 26 декември 1990 година и живя близо 10 години повече, отколкото живеят братята му в дивата природа. Фактът обаче, че цял живот живя в зоологическа градина при нетипични за полярните мечки климатични условия, срещна съпротивата на множество активисти за правата на животните.

Инука обитаваше специален кът в зоопарка, където бяха пресъздадени климатични условия, близки до тези в дивата природа. Протестите обаче не спряха и до голяма степен постигнаха своето, след като от зоопарка обявиха още през 2006 година, че Инука ще бъде последната полярна мечка в него и повече няма да настаняват в зоологическа градина подобни животни.

Последните изследвания на Инука разкрили, че той е страдал от артрит, проблеми със зъбите и постоянни ушни инфекции. Проблеми с крайниците му пък са затруднявали предвижването му.

Именно влошаващото се здравословно състояние на мечката е станало причина ветеринарите да вземат крайното решение – да приспят завинаги Инука. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Зоопарковете имат смисъл ако е с научна цел и/или за продължаване на вида и при положение, че това е невъзможно в естествени условия.

6

no name

преди 6 години

Винаги ми става жал, когато видя диво животно затворено в клетка. Колкото и луксозна да е тя, с каквито и удобства да бъде оборудвана това си е един затвор. Да прекараш живота си в затвор е гадно. На животните мястото им е в природата. Зоопарковете трябва да се закрият и забранят по света.

5

Анонимен

преди 6 години

А питомецът на дондука 2 кога?

fallback