Снимка: Личен архив

По-болни ли сме сега от преди и защо, ако е така? Този въпрос зададохме на д-р Атанас Михайлов - хомеопат и фитотерапевт с 30-годишна практика.

"Въпреки развитието на науката, и в частност на медицината, броят на сериозните болести като рак, автоимунни заболявания, алергии застрашително, и то в пъти, се увеличава през последните десетилетия" - е тезата на д-р Михайлов, който пояснява и на какво се дължи това.

Принос за увеличаването на болните хора имат и многото токсини, с които имаме редовно контакт и чийто брой непрекъснато расте. От друга страна, естествените начини за освобождаване от токсини като периодично гладуване, физическо натоварване, здравословни храни и други са силно редуцирани – променен е стилът на живот, смята специалистът.

Ето и примери за нашето системно отравяне:

- Пестициди – борбата с комарите и вредителите по растенията с DDT, провеждана и у нас. Други пестициди в съвременното земеделие, които попадат в хранителната верига.
- Олово – до 2000 година в Евросъюза се употребява тетраетил олово.
- Живак – амалгама в пломбите за зъби, в рибите и морските дарове.
- Арсен – в ориза.
- Кадмий – в зърнени храни, маслодайни растения, в тютюна.
- Алуминий – в питейна вода, във ваксини.
- Диоксини – в месото, в рибата, в млечните продукти.
- Хормони и антибиотици – в месото и в други животински продукти.
- Лекарства.
- Плесени в дома и в храните и много други...

"Тежките метали причиняват бавно отравяне и интоксикацията се развива подмолно, но е факт, а пораженията са дълбоки и трайни - казва д-р Михайлов. - Органичните съединения се отлагат в мастната тъкан и допълват отравящото действие на тежките метали.

Арсенът е силно канцерогенен, допринася и за развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания, невропатии. Той може да въздейства на повече от 200 ензима, да противодейства на възстановяването на ДНК и да възпрепятства системите за детоксикация.

Оловото може да причини хипертония и да увреди кръвта. Алуминият се свързва със синдрома на хиперактивност и дефицит на внимание при децата, и с болестта на Алцхаймер - при възрастните.

Органичните съединения като пестицидите и различните разтворители се отлагат в мастната тъкан, както и тежките метали, които поразяват и костите.

Опасни антибиотици!

При неправилна или прекомерна употреба на антибиотици, те просто спират да действат. Равносметката е стряскаща - около 700 000 души в света умират всяка година именно поради тези причини. Статистиката сочи, че ако тенденцията се запази, през 2050 година 10 милиона души ще умират от инфекции, които сега се лекуват с антибиотици.

Пътят до приемането на антибиотици трябва да минава през личния лекар, като се направи изследване - антибиограма. Така се установява причинителят на инфекцията и се атакува с правилното хапче.

Истината е, че обикновено антибиограма не се прави, което обяснява гълтането на антибиотици, без да има ефект. Това води до резистентност или свикваме с лекарството и то спира да действа.

Друг проблем е, че доста хора прибягват до самолечение. Според проучване 12% от българите приемат антибиотици без лекарско предписание. За да не стигаме до антибиотиците, лекарите препоръчват да се подсилим с имуностимулатори.

"Неглижират се билките, етеричните масла и други естествени средства... И избуяват болести - категоричен е фитотерапевтът. - По половин килограм пресни плодове и зеленчуци трябва да се консомират на ден.

Движението също е сред изключително важните неща за здравето, а едва 14% от българите спазват правилото всекидневно да изминават пеша по пет километра.

Невежеството има и във връзка с пиене на вода. Въпросът не е само в количеството, което трябва да пием ежедневно. Водата е като лекарствата - има ледена вода, вдигаща пара вода, нискоминерализирана - например като "Девин" с розов етикет, алкална - "Горна баня", която има и ниско съдържание на калций и т.н.

Човек е добре да има познания какво купува и какво приема, както за лекарствата, така и за хранителните и питейни продукти. Защото всеки организъм е индивидуален - за един е полезно едно, но за друг - то може да навреди."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase