Снимка: архив Reuters
fallback

По време на изслушването в началото на седмицата изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг увери сенаторите и конгресмените, че "винаги ще има версия на социалната мрежа, която ще остане безплатна", пише Washington Post.

Вероятно това означава, че ще има и версия, която няма да бъде безплатна, коментира изданието. От компанията вече намекнаха чрез своя оперативен директор Шерил Сандбърг, че версия на социалната мрежа без реклами би била "платен продукт".

От Facebook не правят официално изявление за своите планове и не може да се прецени как ще изглежда регистрацията на платена версия на социалната мрежа, например без реклами.

Washington Post обаче извършва някои проучвания. Във финансовия отчет на компанията за 2017 година е записано, че приходите от реклама достигат 39,94 млрд. долара. Общите приходи на Facebook достигат 40,65 млрд. долара. С други думи от реклама идват 98% от приходите на социалната мрежа.

Всеки месец Facebook отчита 2,13 млрд. активни потребители - поне към края на 2017 година. Простата математическа сметка пок

Oще по темата
азва, че средно от потребител компанията получава 18,75 долара.

Готови ли сте да платите тази сума, за да получите версия на Facebook без реклами? Вероятно някои от потребителите ще се съгласят, особено на фона на скандала със събирането на лични данни и изтичането им към маркетинговата компания Cambridge Analytica, пише американското издание.

Възможно е компанията да подготвя и най-различни хибридни варианти - олекотена версия, с по-малко реклами, за месечен абонамент от 0,99 долара, или 10 долара на година, и т.н, коментира още изданието, позовавайки се на думи на ръководители на Facebook. Компанията има нужда от 20 долара приходи годишно от потребител, за да може да запази приходите на сегашното ниво.

От друга страна възможностите за таргетиране означава, че потребителите може би струват много повече от 18,75 долара на година за рекламодателите. Защото събраните данни за хората могат да дадат основателно предположение дали потребителят ще купи предложените продукти или не, дали ще е съгласен да плати по-висока цена или ще търси намаление.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Как така се прекратява приход от 40 млрд.? Ще променят начина по който рекламите се появяват и ще сложат някаква "малка " месечна такса . И.... ще си удвоят приходите . Винаги ще се намерят телета дето хем да си плащат , хем да не им пука че личните им данни се продават на разни компании, хем и да ги помпат с реклами от които Зукабъра печели.

16

Анонимен

преди 6 години

Умряло ми ухото и по тв реклами да има как да ги спрат *** нали от тях се издържат акои ще махне рекламите от феисбука на автоцентровете дето ми вървят и на други там тем подобни оня а къдее да гледа как се краде нет от компи специалист от които не съм доволен аз питам затова ли телгля филм 16 минути че тоя е в системата и ип знае и всичко а на тия кои сметка им държи и на всичкото отгоре са и наркомани ми и подръжка мвр системата са

15

Анонимен

преди 6 години

До Ура Файсбук умряГрешка, след 3 месеца, всички ще се излеят пак в една и съща мрежа ...

fallback