Снимка: архив, Reuters
fallback

Макар американският президент Доналд Тръмп да уверява, че САЩ ще се изтеглят "много бързо" от Сирия, това би означавало победа за Русия и Иран и съответно всяка промяна на терен в близко бъдеще е малко вероятна, пише Франс прес.

"Ще напуснем Сирия много бързо", "наистина много скоро", заяви президентът на САЩ в четвъртък в Охайо. "Скоро ще отвоюваме 100 процента от халифата, както те го наричат", добави той, говорейки за териториите в Ирак и Сирия, окупирани от 2014 до 2017 г. от групировката "Ислямска държава" (ИД).

А според вестник "Уолстрийт джърнъл" Тръмп е разпоредил да бъдат замразени над 200 милиона долара, предназначени за възстановяването на Сирия - новината не бе потвърдена официално, но не бе и опровергана.

Съвсем не става дума за недоразумение или грешка, коментираха висши служители пред АФП и подчертаха, че вече от седмици президентът се противи на идеята САЩ да останат дългосрочно или дори средносрочно ангажирани в Източна Сирия, където са разположили близо 2000 войници, в рамките на международната борба с ИД.

Ако Съединените щати обаче се изтеглят от Сирия, това ще е в разрез със стратегията за "стабилизиране" на освободените територии, докато не бъде намерено чрез преговори под егидата на ООН решение на сирийската гражданска война - стратегия, подкрепяна от европейците.

Oще по темата

Изненадани от изявленията на Тръмп, европейски дипломати впрочем смятат, че Западът няма как да си тръгне, докато ИД не бъде разгромена напълно и не е влязло в сила политическо решение.

Едно прибързано изтегляне освен това ще контрастира с усилията на американския министър на отбраната Джим Матис, опитващ се от седмици да склони Турция да спре офанзивата си в Северна Сирия срещу кюрдското опълчение "Сили за народна защита" (СНЗ), смятано за "терористично" от Анкара, но ценен съюзник в борбата срещу ИД според Вашингтон.

Предпазливост

Затова думите на Тръмп бяха възприети с резерви от останалата част от неговата администрация, научила се да не противоречи открито на ексцентричния си президент.

Дипломат от Държавния департамент, пожелал анонимност, напомни, че "в сътрудничество с международната общност САЩ работят всеки ден на терен с цел стабилизиране на зоните, от които ИД си е тръгнала".

А говорител от Пентагона подчерта, че мисията на американските военни в Сирия "остава без промени". "Все така реализираме стратегията на президента - да побеждаваме ИД", уточни майор Ейдриън Ранкин-Галоуей.

Планът на САЩ, огласен от Пентагона през януари и потвърден от тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, днес вече напуснал, предвижда поддържането на военно присъствие в Сирия, "докато бъде необходимо". Целта е да се предотврати каквото и да било връщане на групировката ИД и най-вече да не получат свобода на действие в Сирия Русия и Иран, основни крепители на президента Башар Асад, на когото помогнаха да си върне над половината от територията на страната.

По време на изборната си кампания Доналд Тръмп често критикуваше своя предшественик Барак Обама за "прибързаното изтегляне" на американските сили от Ирак, осигурило на ИД възможност за териториално разширяване.

А "да се изтеглят САЩ от Сирия ще означава да капитулират изцяло пред влиянието на Иран в региона", отбелязва Чарлз Листър от Института за Близкия изток, според когото "е трудно да се вземат съвсем на сериозно" думите на американския президент.

"Не ми изглежда той да е наясно с нещата", добавя този експерт по борбата с тероризма.

Шефът на ЦРУ Майк Помпео, който предстои да смени Тилърсън като държавен секретар, новият съветник по националната сигурност Джон Болтън и министърът на отбраната Джим Матис "могат да му обяснят защо сега за нас е по-изгодно да останем, а не да си тръгнем", продължава той. И допълва: "Имам чувството, че поне за момента те ще надвият стремежа на Тръмп да стегнем багажа и да си ходим".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

У нас с холограми

преди 6 години

за обсебване на водачи на МПС у нас се ползват мощни холограмни оръжия продавани с полицейски рекет и камери с вградени пси активатори.Обсебените обемно чрез холограмни оръжия за тех прегледи карат много бързо контролирано през сателити .в планините се движат на групи на малка дистанция с висока скорост.

99

ползват феисбук

преди 6 години

при опит з а отваряне на фейсбук нашественици центрират жертвата за броени секунди следва обемно проникващо обсебване .Ако жертвата има лични и банкови карти в нея обсебването през контролирани от американски сателити е мигновенно трайно и опасно.

98

Има нашествие

преди 6 години

Siria е свободна държава важен член на ООН.До нападението над Сирия с нагло престъпни оръжия за масови манипулации там нямаше убииства ,вълнения,опозиция ..Диверсанти удариха всички страни членки на ООН с опасни нагло престъпни лични документи с включени супер секретни биометрични данни.Последва общо декодиране и нападения над страни с евентуално скрита вражеска за земята бойна техника със спящи екипажи в нея.

fallback