Снимка: архив, Ройтерс

За последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, по данни на БНБ.

Устойчиво растат вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция "IT Hub Connect 2018".

Тя се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара, съобщиха от министерството.

По думите на Манолев на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро).

През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33 на сто от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от секторите "Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" с дял от 32 на сто.

През 2017 г. са издадени 31 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 г. са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase